Intensiv DBT-opplæring del II med Dr. Francheska Pereplechtikova

Nylig var Dr. Francheska Pereplechtikova tilbake ved OUS for å videreutdanne terapeutene som deltok i hennes undervisning om Dialektisk atferdsterapi for barn (DBT-C) del I i fjor.

Ansatte ved Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling og inviterte kollegaer fra Nic Waals institutt fikk igjen ta del i tre lærerike, utfordrende og interessante dager sammen med den anerkjente psykologspesialisten Francheska Pereplechtikova, fra Weill Cornell Medicine.

Les om første del av opplæringen her

BUPA har samlet sett mange barn med store utfordringer knyttet til emosjonsregulering i behandling. En undergruppe av disse barna har så store vansker at de fått en egen diagnose, alvorlig emosjonell dysregulering (på engelsk Disruptive Mood Dysregulation Disorder, DMDD). Det kan ofte være vanskelig å finne en helt riktig behandling til disse barna siden deres symptomer ofte er veldig sterke, men i to ulike forsøk har Pereplechtikova vist at de kan få bedring ved hjelp av DBT-C.

Hovedmålet ved behandlingen er at barna i større grad skal kunne forstå og regulere følelsene sine. Sentralt i behandlingen er derfor foreldreveiledning hvor man hjelper foreldre å se og forstå deres barn på andre måter. Man trener både på å validere barnas uttrykk, det vil si, anerkjenne barnas følelser, samtidig som man utvikler andre verktøy for å regulere og stoppe negativ atferd. Terapitimene består derfor av en del med kun barnet, en del med foreldrene, og en del hvor både barn og foreldre kommer sammen for å trene på nye ferdigheter og andre måter å løse vansker på.

Behandlerne har jobbet med egne saker siden del I, slik at kursingen denne gangen inneholdt mer rollespill og beskrivelser av mer konkrete tiltak til familiene.

 

Trude Fixdal og Francheska
Her er Trude Fixdal, Nic Waals institutt og Francheska Pereplechtikova avbildet i et rollespill.

Pereplechtikova poengterte betydningen av å forstå hvordan kjerneproblemet til barnet kan beskrives i tre tilstander: 1) følelse av egen kjærlighet, 2) følelse av trygghet, og 3) følelse av tilhørighet. Disse vil til en viss grad overlappe, men strategiene for å nå behandlingsmålene vil variere avhengig av hvor barnet har den største utfordringen.

Deltagerne på del II var svært fornøyde og opplevde større grad av mestring etter disse tre dagene.

Ved BUPA har vi nå utviklet en første studie som vi håper få finansiert neste år. Pereplechtikova er en viktig samarbeidspartner i dette prosjektet, og kanskje får vi det etter hvert til som et dobbelkompetanseprosjekt, der en psykolog både utvikler seg til spesialist og tar doktorgraden samtidig?

Intensiv DBT-opplæring del II med Dr. Francheska Pereplechtikova
Francheska Pereplechtikova benyttet også anledningen til å teste ut den norske maten. Her avbildet sammen med f.v. Annika Melander, Pål Zeiner, Ruth-Kari Ramleth, Heini Ringel og Ella Poppe, alle fra BUPA.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: