Mobil og IKT-sikkerhet i ferien

Sommeren er høysesong for datasvindel og annen ondsinnet dataaktivitet. Mange legger også ferien til utlandet, der risikonivået kan være annerledes enn hjemme. Vær oppmerksom og tenk godt igjennom hvilke lenker du klikker på, vedlegg du åpner og hvordan du bruker mobil og PC på en sikker måte. Her finner du tips for sikker bruk i ferien.

I eHåndboken er det en instruks for Mobil og IKT-utstyr på utenlandsreise. Denne gjelder også i ferien, så lenge det er OUS-PC, arbeidsgiver som betaler abonnement og/eller du har tilgang til OUS-epost på mobilen. Husk at du ikke kan ta med OUS-PC og mobil til Russland, Kina og Iran.

Usikre trådløse nett

De fleste har med seg mobil i ferien, og enkelte pakker også den bærbare PCen i kofferten. Da er det viktig at du sørger for at de digitale enhetene er godt beskyttet mens du slapper av.

Virus og skadevare tar ikke ferie selv om du gjør det. Sørg derfor for å ha sikkerhetsprogrammer på alle enhetene du tar med på turen. Selv om du vanligvis ikke har sikkerhetsprogrammer fordi du mener at du ikke klikker på farlige hjemmesider, er det viktig at du installerer slike programmer før ferien. Du kan nemlig ikke vite hvor sikkert hotellets WiFi er.

Du kan i hvert fall ikke vite hvor sikre andre trådløse nettverk er. Et populært triks hackere bruker på turiststeder, er å opprette et åpent WiFi-nettverk og bruke det til å få tilgang og kontroll over pc-en din. Mange pc-er og mobiltelefoner er stilt inn slik at de oppretter forbindelse til åpne nettverk automatisk. Dette må du sørge for at er skrudd av på alle enheter.

Ikke la verdisakene ligge synlig

Selv om du har sørget for at de mobile enhetene ikke kobler seg til åpne nettverk, kan det likevel være fristende å takke ja til fri WiFi på stranden eller ved svømmebassenget. Ikke bruk det! Spør heller etter passord til hotellets nettverk i resepsjonen eller på en lokal kafé, hvis den er nærmere. Husk at nettverk opprettet av svindlere, godt kan utgi seg for å være hotellets eller kaféens åpne nettverk, så vær skeptisk og spør de ansatte om nettverkene.

Mange steder har det dukket opp offentlige mobilladere i form av et USB-uttak. USB ikke bare er en ladekontakt – det er også et datagrensesnitt for utveksling av data. Dersom du kobler mobilen din til et USB-uttak du ikke har kontroll over, så kan du risikere å få installert skadelig programvare eller at informasjon fra mobilen blir kopiert ut. Da kan du være i risikosonen for å bli utsatt for datakriminalitet eller svindel.

Og husk, la aldri PC-en, nettbrettet eller mobilen ligge synlig på hotellrommet, ved svømmebassenget eller i bilen. Det er ingen grunn til å friste folk som har problemer med å la andres ting være i fred.

sikkerhet+mobil

10 tips til sikker mobilbruk på reise i utlandet

Nettvett.no, som drives av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) og Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM), har utarbeidet en liste med ti tips om sikker mobilbruk på ferien:

1 Lås telefonen

Den enkleste måten å få tilgang til telefonen er hvis noen får fysisk tilgang til telefonen, er den ikke låst er det bare å gå inn. Benytter du mønstergjenkjenning, kan det være lurt å tørke av skjermen, ellers kan det være veldig lett å se mønsteret ditt.

2 Bruk sporingsverktøy

Skulle du miste telefonen vil man kunne bruke sporingsverktøy for å finne den. For de som har det innebygd husk å skru det på: F.eks. Find iphone, som ligger i iCloud tjenesten. Eller, for de som ikke har dette innebygget, bruk en tredjepartsløsning. Det finnes flere slike man kan laste ned til telefonen sin.

3 Bruk fjernslettingsverktøy

Skulle man miste telefonen sin og man er redd for at noen skal kunne komme seg inn på den kan man bruke et verktøy for å fjernslette telefonen. Mulighet for dette finnes også i Icloud for Iphone. Det finnes også andre verktøy for andre telefoner.

4 Ta sikkerhetskopi av telefonen

Man har gjerne mye på telefonen som man ikke ønsker å miste, f.eks bilder. Det er flere måter å gjøre dette på. F.eks. skytjenester som iCloud for iPhone. Til andre telefontyper så finnes det en rekke apper og tjenester som lar deg gjøre dette.

5 Tenk deg om hvilke apper du laster ned

Man bør for det første ikke ha flere apper på telefonen enn det man bruker. Når du laster ned en applikasjon så får du informasjon om hvilke ressurser appen vil ha tilgang til. Hvis man laster ned et spill, så må man spørre seg selv: Vil jeg virkelig at denne appen skal ha tilgang til kontaktlisten min, ringehistorikken min, plasseringen min osv?

Vær også oppmerksom på at kriminelle kan lage falske versjoner av apper og lure disse inn i App Store eller Google Play. Se alltid på utgiver, hvor lenge appen har ligget ute, antall nedlastninger og brukeranmeldelser, og spør deg selv om det ser riktig ut.

Det er også viktig å ikke installere apper som ikke kommer fra App Store eller Google Play. Apper fra tredjeparts appbutikker er ikke kontrollert like strengt, og kan inneholde virus.

6 Skru av det trådløse nettverket når du ikke bruker det

For det første bruker det ekstra batteri, og man unngår at telefonen kobler seg til trådløse nettverk som du ikke ønsker å koble deg til. Mange apper og epostprogrammer begynner da å sende og motta data. Hvis dette går ukryptert vil noen med onde hensikter kunne se all datatrafikken din.

7 Krypter datatrafikken

En del tjenester gir mulighet for kryptering, men det krever at du skrur det på i tjenesten. Da vil ingen kunne se dataene dine. Dette gjelder spesielt epost hvis du bruker det på telefonen din.

8 Hold mobilen oppdatert

Dette gjelder både apper og operativsystem.

9 Vurder også kryptering av mobilen din

Skulle du miste den vil ingen få tilgang til innholdet. Det vil også hjelpe i forhold til lagringskort som sitter i mobilen. Her har man gjerne bilder o.l. Skulle man få tak i dette kortet vil man ikke kunne hente ut dataene på det.

10 Bruk mobilen din som om det var et bankkort

F.eks. ikke lån bort mobiltelefonen din uten at du har tilsyn med den. Ikke fortell noen pinkoden din. I en vanlig telefon i dag har du gjerne nettbanken din, eposten din, facebookkontoen din. Mange har til og med mulighet for å låse opp bilen sin via telefonen. Da begynner vi å skjønne hva slags verdier vi går rundt med i lomma.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: