Vinner av årets innovasjonskonkurranse – Livopan, et friskt pust i smertelindring

Etter en heseblesende turné for å rekke å besøke så mange som mulig på markeringsdagen for sykehusets 10-årsjubileum kunne administrerende direktør Morten Reymert runde av det hele med en gledefylt oppgave; kåringen av vinnerne av innovasjonskonkurransen 2019 «Er det senger de trenger». Første plass gikk til et prosjekt som ønsker å bruke lystgass som smertelindring for barn.

Første plass: Livopan – et friskt pust i smertelindring

Livopan, et friskt pust i smertelindring

Hva er ideen?

Barn i sykehus må ofte gjennom prosedyrer som kan være smertefulle, lange eller gjentagende. Målet vårt er å hjelpe barn og unge slik at de mestrer vonde prosedyrer. Vi ønsker derfor å tilby flere barn lystgass som et alternativ til avledning, andre sederende legemidler, narkose eller tvang. Lystgass kan brukes som sedering til barn uten å gi alvorlige bivirkninger og har i forhold til andre sederingsmetoder kort restitusjonstid. Lystgass har beroligende og smertedempende effekt ved inhalasjon. Lystgass (dinitrogenoksid, N2O) er en uorganisk, fargeløs og nesten luktløs gass.

Hvordan løses det i dag?

I dag bruker vi ulike former for avledning, som for eksempel såpebobler, sang, Rasmus og Sykehusklovnene. Vi ønsker at barna skal ha kontroll over situasjonen og startet derfor opp med stoppskilt» og etter hvert Livopanbehandling. Vi har allerede gitt Livopan til ca 200 barn, med svært god effekt. Det har i hovedsak vært prosedyrer som kun krever poliklinisk behandling, som blodprøver, sondenedleggelser, venefloninnleggelser etc. MEN vi har også startet opp å tilby barn som før gjorde artroscenteser og spinalpunksjoner i narkose å få gjort dette ved hjelp av Livopan. Dette reduserer et døgnopphold til et kort poliklinisk opphold.

Hvordan vil dette bli gjort i fremtiden?

Drømmen hadde vært å ha en egen «Livopanstue» hvor enda flere barn i trygge omgivelser kunne få utført prosedyrer ved hjelp av Livopan og sluppet innleggelse og narkose. I tillegg til den positive helseeffekten for det enkelte barn vil dette også frigjøre senger på sengeposten.

pris1
Til dette prosjektet tildeles 100.000 kroner i prispenger, og det var til vill jubel fra publikum og klinikkleder Terje Rootwelt at de to prosjektansvarlige, Aase Mette Bråthen og Kine Fonahn, kunne ta i mot prisen. Foto: Dag Kristiansen  

– Vi er så lykkelige akkurat nå! Tenk at det var vi som vant. Også vi som trodde vi hadde fått så få stemmer, sa de overlykkelige Aase Mette Bråthen og Kine Fonahn som gleder seg til å utvide dette tilbudet slik at barn kan få en mindre traumatiserende opplevelse av behandlingen på sykehuset.

Andre- og tredje-plass

Andre plass fikk prosjektet «Opioidfri anestesi» ved Marlin Comelon. Prosjektet søker å finne alternative måter å smertelindre kirurgiske pasienter; ved å kombinere velkjente narkosestoffer og smertestillende uten opioider mener de at de kan fase ut bruken av opioider. Det vil føre til færre bivirkninger og at pasienten raskere kommer på beina og kan dra hjem.

pris3
Marlin Comelon har fått et kraftig signal om at hennes prosjekt er verdt å satse på. Foto: Dag Kristiansen

Tredje plass fikk prosjektet «Borte bra – hjemme best» ved Gudveig Storhaug og Mona Haukland. Ved hjelp av bærbare infusjonspumper kan pasienter som før var bundet til et stativ bevege seg fritt, sågar hjem til egen bolig og likevel kunne få ernæring, antibiotika, væske og medikamentell kreftbehandling intravenøst.

pris4
Gudveig Storhaug og Mona Haukland vil frigjøre pasientene fra stativet og la infusjon forgå med bærbar pumpe. Foto: Dag Kristiansen

Andre- og tredje-plass fikk 50.000 kroner i prispenger hver. Alle de nominerte, også de som ikke nådde helt opp, får i tillegg en åpen dør inn til videre hjelp fra Innovasjonsavdelingen til utvikling av sitt prosjekt.

Din bruker på idepoliklinikken

– Vi er så fantastisk fornøyd med at så mange tok turen innom www.idepoliklinikken.no og stemte. Vi fikk registrert rundt 700 nye brukere på plattformen i tillegg til de mange vi hadde fra før, sier Christian Skattum, leder av Innovasjonsavdelingen.

– Ja, og nå håper vi både nye og gamle brukere fortsetter å logge seg inn på portalen. Meld inn ideer, følg med på andres prosjekter og delta i dialogen. Det er mye spennende som rører seg der ute og du kan høste inspirasjon til din avdeling og dine utfordringer, sier Tone Olsen Moberg, spesialrådgiver i Innovasjonsavdelingen.

– Det var spennende til siste slutt, dette her. Veldig få stemmer som skilte de nominerte. Alle som har vært med kan være stolte av seg selv og sin idé, sier Camilla Stolp, spesialrådgiver i Innovasjonsavdelingen.

 

Gratulerer så meget med både seier, pallplass og til alle de nominerte. Med slike folk på sykehuset ser fremtiden lys ut!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: