Kognitiv trening gir økt mestring

Foreløpige resultater fra pilotprosjektet «Goal Management Training» viser at kognitiv trening gir økt mestring.

Seksjon for tidlig psykosebehandling (TPB) startet, i samarbeid med førsteamanuensis/psykologspesialist Jan Stubberud ved Psykologisk Institutt/Lovisenberg Diakonale Sykehus, rekruttering til og gjennomføring av pilotprosjektet «Goal Management Training» (GMT) i oktober 2018.

Kognitivt treningsprogram
GMT er et kognitivt treningsprogram der fokuset er på eksekutive funksjoner, det vil si oppmerksomhet, evne til igangsetting av oppgaver, selvmonitorering, problemløsning samt evne til å gjøre ting i hensiktsmessig rekkefølge. Deltakerne trener på strategier og teknikker som skal hjelpe dem til å håndtere hverdagen bedre.

Programmet er gruppebasert og tilpasset typiske kognitive vansker personer med psykoselidelser ofte opplever. I tillegg til gruppen som får GMT er det etablert en kontrollgruppe som mottar tilsvarende mengde PC-basert kognitiv trening. Det samles inn både kvantitative og kvalitative data knyttet til deltakernes opplevelse av de to treningsoppleggene.

Inntil 85 % av personer med schizofreni har kognitive vansker på ett eller flere områder og vanskene, i større grad enn foreksempel psykotiske symptomer, er avgjørende for funksjon generelt og arbeids- og utdanningsfunksjon spesielt.

Jobb og skole er blant de aller viktigste målene for personer med tidlig psykose og den sterke sammenhengen mellom kognisjon og funksjon understreker nettopp viktigheten av å adressere kognitive vansker.

Forbedringer
Foreløpige resultater tyder på forbedringer på ulike kognitive mål i begge de to treningsgruppene. I tillegg ser det ut til at både GMT og pc-basert kognitiv trening styrker opplevelsen av å kunne mestre ulike funksjonsarenaer som foreksempel sosiale situasjoner og personlige relasjoner.

Cognitive Remediation in Psychiatry
Seksjon for tidlig psykosebehandling var også i år representert ved konferansen «Cognitive Remediation in Psychiatry» i New York 7. juni 2019 hvor foreløpige resultater ble presentert; «Goal Management Training for individuals with early psychosis: preliminary results from a pilot study».

Forskere og klinikere fra ulike land var samlet og programmet var bredt og variert med innlegg om kognitiv rehabilitering ved ulike psykiske lidelser.

postergruppe_seksjon for tidlig psykosebehandling
F.v Trine Sandal, Tim Henne, Fredrik Jacobsen, Hege Nesjan Amundsrud, Fredrik Lysaker og June Ullevoldsæter Lystad fra TPB presenterte posteren og var godt fornøyd med responsen og konferansen i sin helhet.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: