Bare så langt i år har 421 pasienter ved OUS falt mens de lå på sykehus. Forebygging av fall i sykehus er viktig overalt. Her kan du lese litt om de som møter utfordringen oftest og kan mest.
Mange fall i sykehus har nok med arbeidsrutinene å gjøre. Mange ting vi gjør, de gjør vi så ofte at vi tar dem for gitt. Vi går litt i blinde og gjør ting automatisk. Men søl på gulvet som ikke blir tørket opp eller en glemt sengehest kan bety et stygt fall for en pasient med høy risiko.»
Det kan Elisabet Sigurjonsdottir fortelle. Hun er sykepleier og jobber ved Fallpoliklinikken ved Oslo universitetssykehus. Har du hørt om den? Det er dit du kan sende pasienter hvis du vil ha en enda mer utførlig, tverrfaglig ekspertvurdering av fallfare enn den som gjøres som screening ved innkomst. Der får du råd som kan brukes under innleggelsen eller av neste omsorgsledd ved utskriving.
Tilbudet er viktig for forebygging av fall i sykehus og det er viktig for samhandling. En utredning på Fallpoliklinikken kan hindre sykehusinnleggelser og reinnleggelser. Derfor brukes det av både interne og eksterne henvisere. Ikke når gode råd er dyre, men fordi det er dyrt å ikke følge gode råd.
Fallpoliklinikkens rådgivere
«Fall i sykehus skjer ikke bare med pasienter. Vi må tenke på å gjøre arealene trygge for alle som ferdes i dem, pasienter så vel som pårørende og ansatte. Ingen er immune mot å skli eller falle hvis forholdene ligger til rette for det. Bevissthet på de fysiske omgivelsene rundt oss og tilpasninger til menneskene i dem er viktig.»
Elisabeth mener et årvåkent blikk mot det fysiske miljøet som omgir oss og pasientene til enhver tid er viktig for å forebygge fall. Utforming av arealer. Lys. Merking. Rekkverk. Myke underlag. Sklisokker. Syn og hørsel påvirker mye. Derfor mener Elisabet de med lang pleiererfaring har mye å bidra med når nye sykehusbygg skal utformes.
Ellers sverger Elisabet til å aldri miste fokus. Sjekklister. Har du husket det du tar for gitt? Hadde noen snø under skoa. Alle stegene du skulle gjennom, har du gått gjennom dem? Årvåkenhet. Bevissthet.
Forebygging gir mening
«Vi har tro på at dette reduserer sykehusinnleggelser og vi tror at ved å redusere ventetiden vår kan vi gjøre en enda større forskjell. For dessverre blir henviste pasienter innlagt med brudd mens de venter i kø for utredning hos oss.»
Karina Skog er lege ved fallpoliklinikken. Hun stiller seg noen ganger spørsmålet om det er noe galt med måten helsetjenester finansieres på. Om det er for lite blikk på forebygging og for mye på skadeoppretting.

«Vi har en veldig takknemlig gruppe pasienter å jobbe med. Det å miste kontroll over egen kropp og oppleve ustøhet, svimmelhet og fall er en dramatisk følelse. Samtidig er det viktig for pasientene å kunne bo hjemme og være selvhjulpne. Vårt tilbud er derfor viktig; vi ønsker å jobbe slik at våre pasienter kan fortsette å bo hjemme og unngå innleggelser. Det er en mer bærekraftig måte å innrette helsetilbud på for fremtiden.»
Geriatrisk Rehabilitering
«De har fallutfordringer alle sammen, de pasientene vi har hos oss. Så vi må forebygge, men vi må også fostre en kultur for å behandle hvert eneste fall som et avvik og gå nøye gjennom forbedringspotensialet.»
Mai Brit Vegge er enhetsleder ved Geriatrisk rehabiliteringspost på Aker. Der kan de fallforebygging. Her peker hun på den velkjente avvikskulturen. Men å jobbe med åpenhetskultur rundt avvik og med forbedringsverktøy som tavlestyring og Det Grønne Korset er vel hverken nytt eller uvanlig lenger. Så hva gjør de som utover det vanlige, de som har denne pasientsikkerhetsrisikoen spesielt tett under huden?
Pasientsikkerhetsuka på OUS går av stabelen 4.-8. november.
«Hos oss vil du se spesielt mange av de tverrfaglige nettverksmøtene som alle sikkert har. Det er fordi tverrfaglig kompetanse er nøkkelen. Du vil se risikostyring på tavle sånn som hos de fleste, men hos oss vil du se kompetansestyring på tavle også. Jeg vil hele tiden kunne se hvem som er på jobb sammen og se det i sammenheng med hva de som er på jobb kan mest om. Da kan jeg være sikker på at tverrfaglig bredde og kompetanse hele tiden er ivaretatt. Slik kan jeg som leder hele tiden være trygg på at jeg har den rette sammensetningen av personale på jobb, og jeg kan bygge opp kompetanse der den trengs gjennom å pare de erfarne med de som ikke føler seg så trygge.»
Vegge har stor tro på at trygghet kommer gjennom kompetanse.
De nære ting
«Det er de store tingene, systemene. Men så vil du nok se at vi har et ekstra øye til de små tingene også. Fysisk miljø. Hvor langt unna vaktrommet de er plassert, de med høyest risiko. Ved forflytning av pasienter med fallfare skal alltid to være med. Alle skal få forflytningskurs. Noen får også veilederroller.»

Bente Bråthen Berg er seksjonsleder for både Fallpoliklinikken og Geriatrisk Rehabilitering.
«Ja, for ved å gi enkelte ansatte et spesielt eierskap til et spesielt område gjør vi også noe med engasjementet. Da er vi heller ikke så sårbare som hvis alt hadde ligget hos ledelsen.»
Mai-Brit er glad i å tildele særlige oppgaver, roller og ansvar til folk som utmerker seg for at de skal løfte seg selv og dermed løfte andre. Så får hun flere ben å stå på som leder også.
Åpenhetskultur, spørrekultur, kompetanseoverføring, debrief som refleksjonsverktøy – alle disse tingene styrker opp under de ansattes mestringsfølelse over tid. Det bygger også opp under arbeidsmiljøet. Begge er komponenter som Mai- Brit mener er viktige for å lykkes med godt pasientsikkerhetsarbeid. Herunder forebygging av fall.
«Også er de storforbrukere av anti-skli-sokker. De bestiller mange av dem gjennom et år, for å si det sånn!»
Her skyter Bente Bråthen Berg inn. Og det er nok sånn at fallforebygging handler om både de store systemene og det årvåkne blikket for de små skal vi tro de som sitter tettest på de pasientene som aller størst risiko for fall i sykehuset. Noen fall er nok ikke til å unngå. Det ligger litt i sakens natur med hva vi holder på med. Men noen er absolutt til å unngå. Og de må vi bli flinkere til å forebygge.
Første september gikk Mai-Brit Vegge over til ny jobb som kvalitetsrådgiver ved Lovisenberg. Ta kontakt med Bente Bråthen Berg dersom du lurer på noe vedrørende Fallpoliklinikken eller hvordan de jobber med forebygging av fallfare på Geriatrisk rehabilitering.
Legg igjen en kommentar