ParkinsonNet blir landsdekkende fra 1. januar 2020

Det er nå besluttet at de regionale helseforetakene skal overta ansvaret for å utvikle og drifte ParkinsonNet fra 1 jan 2020. ParkinsonNet har frem til nå vært en pilot i Stavanger og Oslo.

Det blir nå et landsdekkende faglig nettverk som vil heve kompetansen om Parkinsons sykdom blant helsepersonell. ParkinsonNet vil gi mennesker med Parkinsons sykdom og parkinsonisme den best mulige helhetlige oppfølgingen på tvers av omsorgsnivå og fagprofesjon.

Det blir enklere for den enkelte bruker og pårørende å finne frem til god fagperson, samt at fastleger lett vil kunne finne ut hvem de skal henvise sine parkinson-pasienter til.

Flere fagpersoner i nettverket

I dag er fysioterapeuter, ergoterapeuter, logopeder og sykepleiere inkludert i nettverket. Systematisk opplæring, etablering av fagpersoner i nettverk og tilgjengeliggjøring av informasjon er sentralt.

Det vil arrangeres nytt grunnkurs våren 2020, og det vil da bli opplært og inkludert flere fysioterapeuter, ergoterapeuter, logopeder og sykepleiere i ParkinsonNet. Den enkelte fagpersoner i nettverket lærer også mer om hva andre fagprofesjoner har å tilby den aktuelle diagnosegruppen. På nettsiden til ParkinsonNett finnes et fagpersonregisteret som oppdateres og suppleres etter grunnkurset.

Det er ikke alle pasienter med diagnosen som vil bli fulgt opp av en fagperson fra ParkinsonNet. Pasientene kan selv velge og vi minner om at det fortsatt er mange flinke fagpersoner som ikke er en del av ParkinsonNet.

Bruk av fagpersonregisteret

Ved OUS tilstreber vi å kunne opprettholde mulighet for nevrologene til å henvise til poliklinisk vurdering av fysioterapeut internt. Hvis de økonomiske rammene tillater det, vil vi velge ut noen bydeler der vi gjør en ekstra innsats for å få ParkinsonNet til å fungere enda bedre. Dette blant annet ved å oppsøke fastlegesentre og fysikalske institutter for å informere om hva ParkinsonNet er og få aktuelle til å bruke fagpersonregisteret.

Nett-modellen til andre pasientgrupper

Modellen er utviklet i Nederland og videre prøvd ut i et pilotprosjekt i Rogaland og Oslo fra tidlig i 2017 til utgangen av 2019. Helsedirektoratet anbefaler en trinnvis utvidelse av ParkinsonNet til alle helseregioner. Direktoratet anbefaler en nasjonal koordineringsfunksjon og at kompetansen som er bygget opp i pilotprosjektet må sikres ved overgangen til alminnelig drift av ParkinsonNet i Norge. Det er nå besluttet at de regionale helseforetakene overtar ansvar for videre utvikling og drift av ParkinsonNet i Norge fra 1 jan 2020. Til ansvaret ligger også muligheten for å benytte ParkinsonNets arbeidsform til andre pasientgrupper med kronisk sykdom.

3,8 millioner til Nevrologisk avdeling

Det er nylig nedsatt en planleggingsgruppe for å sikre best mulig overgang fra dagens prosjektorganisering til drift ved helseforetakene.  Planleggingsgruppen er bestående av den nåværende koordineringsgruppen i prosjektet samt en spesialrådgiver for rehabilitering ved hver av de fire helseregionene. Oppdragsbrevet er ikke mottatt enda og det er dermed ingen tydeligere føringer enn det som fremgår i statsbudsjettet. 7 millioner flyttes til de regionale helseforetakenes basisbevilgninger med følgende fordeling: 3,8 mill til HSØ, 1,3 mill til Helse Vest, 1 mill til Helse Midt og 0,9 mill til Helse Nord. Midlene tildelt HSØ overføres til OUS HF/Nevrologisk avdeling og defineres som et prosjekt inntil videre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: