Vi vil bedre smertebehandlingen av barn

Fremdeles undervurderer og underbehandler vi barns smerter. Slik ønsker vi ikke at det skal fortsette. Derfor har Kirurgisk avdeling for barn (KAB) startet opp en tverrfaglig studie.

-Vi ønsker at denne studien skal føre til at barn får bedre smertelindring etter operasjoner, sier Anja Hetland Smeland, fag- og forskningssykepleier i KAB og leder av studien.

Ubehandlet smerte kan få mange uheldige konsekvenser hos barn. Ikke bare øker det barns lidelser, men det øker også faren for andre komplikasjon som gjør at barna må være lenger på sykehus. I tillegg øker det de økonomiske kostnadene til helsevesenet.

-Men først og fremst ønsker vi at barna skal få det bedre, sier Smeland! Vi må forstå hva som hindrer god smertebehandling.

Studiens hensikt er å kartlegge helsepersonells kunnskap og klinisk praksis i postoperativ smertebehandling av barn på kirurgiske barneavdelinger, og se om intervensjonen bedrer smertebehandling.

Anja-Smeland,-Kari-Sørensen,-Stefan-Lundberg-og-Kjersti-Langmoen
På bildet fra venstre: Anja Hetland Smeland, Kari Sørensen, Stefan Lundeberg og Kjersti Langmoen

Kartlegging for å øke forståelsen

Karleggingen ble gjort på ulike måter:

  • Fokusintervju med helsepersonell: For å få større forståelse av hva som kan hindre god smertebehandling av barn undersøker de helsepersonells opplevelse av barrierer og fasilitatorer i postoperativ smertebehandling av barn.
  • Spørreskjema for å kartlegge helsepersonells kunnskaper og holdninger
  • Observasjonsstudier for å få vite hvordan helsepersonell praktiserer postoperativ smertebehandling
  • Intervju med barn om hvordan barna selv opplever postoperativ smertebehandling

For å øke kompetansen på tvers av fag og seksjoner arrangerte de temadager

Temadagene har skapt engasjement i seksjonene og gode diskusjoner på mellom kirurger, anestesileger og sykepleiere tilknyttet de ulike fagområdene

-Vi må våge å spørre om vi er gode nok og være åpne for flere måter å tenke på, ikke minst i det at vi må snakke sammen på tvers og jobbe som et team for pasientene, sier Kjersti Langmoen, avdelingsleder ved KAB.

Eksperter på barn og smerte bidro for å øke kompetansen hos 70 og 80, sykepleiere og hjelpepleiere, kirurger, anestesileger, fysioterapeuter, sykehusklovner, pedagoger, psykolog og farmasøyter tilknyttet kirurgisk avdeling for barn deltok på hver av dagene og det var stort engasjement i gruppene.

Fagutviklingssykepleierne i KAB deltok med undervisning og veiledning sammen med eksperter på barn og smerte. Stefan Lundeberg, barneanestesilege fra Astrid Lindgren barnesykehus i Stockholm, og Kari Sørensen, intensivsykepleier og smertesykepleier i Ph.d.-løp, underviste i ulike temaer om smerte i tillegg til å ha tverrfaglige workshops.

– Vi vil at KAB skal ha høy kompetanse og yte kunnskapsbasert og målrettet sykepleie og være en foregangsavdeling på pre- og postoperativ sykepleie og smertebehandling i Norge, sier Langmoen.

Smertegjengen
På bildet fra venstre: Espen Helvig, Kari Sørensen, Guro Simonsen, Kjersti Langmoen, Alexandra Gebhard, Anne-Lise Seipajærvi, Torgun Næss, Anja Hetland Smeland og Stefan Lundeberg (ikke på bilde: Ann-Hallfrid Sørensen, Tor-Thomas Vatsgar og Anette Wiersholm)

Temadagene har skapt engasjement i seksjonene og også medført gode diskusjoner på tvers mellom kirurger, anestesileger og sykepleiere tilknyttet de ulike fagområdene våre.

Morten
Morten Carstens Moe

– Vi er veldig imponert over hvor entusiastiske både de ansatte, pasientene og deres pårørende har vært til prosjektet. Her går forskning og kompetanseheving hånd i hånd, og det vil utvilsomt kunne gi mange viktige svar på hvordan vi kan forbedre pasientbehandlingen, sier Morten Carstens Moe, overlege og professor, kirurg og forskningsleder i HHA og prosjektansvarlig for studien i KAB.

 

 

 

 

 

 

 

 

Reklame

En kommentar om “Vi vil bedre smertebehandlingen av barn

Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: