Hiv og depresjon

Da sykepleierne ved Infeksjonsmedisinsk poliklinikk fikk egne konsultasjonstimer med pasientene ville de se nærmere på forekomst av depresjon hos pasienter med diagnosen hiv. De fant flere funn.

Vi hadde på følelsen at folk ikke hadde det så greit. Men vi hadde ingen tall som bekreftet antagelsen. Vi synes det var på høy tid at vi gjorde noe med det.

  • Lise Sørsvang, sykepleier, infeksjonsmedisinsk poliklinikk.

I 2015 fikk sykepleierne ved Infeksjonsmedisinsk poliklinikk egne konsultasjonstimer med pasientene og i 2017 satte de seg fore å se nærmere på forekomst av depresjon hos pasienter med diagnosen hiv. Det har resultert i flere funn.

Mestring og livskvalitet

Som hos de fleste med kroniske sykdommer eller tilstander så blir mestring og fokus på livskvalitet viktig for pasienter med hiv.

– Det må være en balanse mellom det livet som reddes og det livet som skal leves. Vi synes det var viktig å vite noe mer om det psykososiale rundt det å ha hiv. Vi visste fra internasjonal litteratur at forekomst av depresjon var høyere hos pasienter med hiv. Vi ønsket å få mer kunnskap om hvilke faktorer som er av betydning for våre pasienter, sier Sørsvang som sammen med sykepleierkollegaer satte i gang en studie for å forstå mer av årsakssammenhengen.

Når du er i kontakt med pasientene så gjør du deg noen tanker. Hun virker så trist. Det høres ikke ut som om han har noe nettverk. Sånne typer ting. Så leser du i studier fra Danmark og tenker at det kan vel ikke være så mye bedre her?

Lise Sørsvang synes funnene fra studien gir grunnlag for mer forskning (foto: Dag Kristiansen)

sørsvang
Lise Sørsvang synes funnene fra studien gir grunnlag for mer forskning (foto: Dag Kristiansen)

Studien og funnene

Studien skulle kartlegge forekomsten av depresjon og identifisere risikofaktorer. Alle som kom til årlig sykepleiekontroll i 2017 ble spurt om å være med.

De brukte Beck Depression Inventory for å kartlegge mulig depresjon. De spurte så om familiesituasjon, jobb, inntekt, bosituasjon og andre lignende bakgrunnsspørsmål. Fra journal hentet de informasjon om virussuppresjon, CD4-tall og medikamentbruk.

Skjermbilde
Studien var en observasjonell tverrsnittsstudie. Resultatene ble presentert som odds ratio (OR) med tilhørende 95 % konfidensintervall (KI) og p-verdi.  

De som ble smittet før 1995 mistet mange i miljøet rundt seg. Noen av dem satt igjen med et Lazarus-syndrom. De hadde skyldfølelse for at de overlevde. De slet med mange bivirkninger og en stor pillebyrde. Vi vet at både machokultur og religiøse samfunnsstrukturer kan legge bånd på åpenheten om sykdom i både Latin-Amerika og Asia. Økonomisk håpløshet er en kjent prediktor for depresjon. Vi vet at «chemsex», eller sex med ruseksperimentering er en greie, men vi tenker også at det kan være noe selvmedisinering blant de med ruserfaring. Vi fant det interessant og overraskende at non-nuclocidanaloger viste seg å være mer gunstig i forhold til depresjon enn Integrasehemmere. Når man leser felleskatalogen er det omvendt.  Det må vi se nærmere på. 

Viktig med informasjon fra kvalitetsregistre

I studien som Sørsvang og sykepleiekollegene gjennomførte brukte de data fra det lokale kvalitetsregisteret for hiv-pasienter. Nå har et nasjonalt register blitt godkjent av personvernombudet ved Oslo universitetssykehus. Håpet er at flere kvalitetsstudier skal kunne gjennomføres fremover.

– Det er viktig å forstå pasientgrunnlaget og se behandlingseffekt og risiko fra et stort nasjonalt tallmateriale. Skal vi kunne persontilpasse omsorgen til pasienten slik som vi prøver å persontilpasse medikamentell behandling så må vi vite så mye som mulig om hva som er viktig for våre pasienter, avslutter Sørsvang.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: