Avdeling for global helse, OUS, har internasjonalt engasjement blant annet i Etiopia. Nå er det stor aktivitet for å styrke kompetansen innen kreft, stråleterapi, paramedics og traumebehandling. Mange OUS-ere satte sitt preg på helsekonferansen i Addis Ababa i november.
Tekst og foto: Nina E. Gausdal Try

– Ønsket for konferansen var blant annet å få en større forståelse for helsesektoren i Etiopia og styrke samarbeidet mellom Etiopia og Norge, sier leder for Avdeling for global helse, OUS, Kristin S. Hanche-Olsen.
Flere ansatte fra OUS bidro med innlegg på konferanse i Addis Ababa i tillegg til at flere av dem underviste leger i onkologi, stråleterapi og traumebehandling.
Utdanning av onkologer, kreftsykepleiere og stråleterapeuter
I regi av Avdeling for Global helse har OUS et stort samarbeid med Addis Ababa University og Black Lion Hospital innen kreftbehandling med utdanning av onkologer og mastergradstudenter i kreftsykepleie. Fra januar 2020 er planen er å starte å starte et utdanningsprogram også for stråleterapeuter. Hensikten er å utdanne helsepersonell for å etablere seks nye kreftsentre med stråleterapi i Etiopia.
Medisinsk fysiker ved OUS Radiumhospitalet Taran Paulsen Hellebust og onkolog og professor em. Kjell Magne Tveit hadde begge innlegg på konferansen. Hellebust snakket om kvalitet og kompetanse innen moderne stråleterapi og pekte på manglende fokus på utdanning av medisinske fysikere mens Tveit snakket om prioriteringer innen nasjonale kreftstrategier i Norge og Etiopia.
Masterprogram for paramedics i Addis Ababa/Etiopia

Bjørn Bjelland er beredskapsleder/operativ leder i Prehospital klinikk, OUS, og tilknyttet OsloMET som også er involvert i masterutdanning for paramedics i Etiopia. Bjelland er programkoordinator på mastergradsprogrammet for paramedics i Etiopia. Han snakket om hvordan dette utdanningsprogrammet kan bidra til å utdanne lærere i prehospitale tjenester på lavere grads nivå i Etiopia. Dette er viktig for å utdanne fremtidig ambulansepersonell i Etiopia. Utdanning og systemutvikling var nøkkelord i hans innlegg.
Traume

Overlegene Tina Gaarder og Pål Aksel Næss arrangerte på nytt NTMC (National Trauma Management Course) sammen med kolleger fra Sør-Afrika og anestesilege Sverre Narverud fra OUS i samarbeid med overlege Kjell Magne Kiplesund ved Nordic Medical Center I Addis Ababa i forkant av helsekonferansen. På konferansen snakket de om traumebehandling.
«Keep it simple» – det er menneskene og kompetansen, ikke mest mulig avansert utstyr som er avgjørende, sa Gaarder.
Traumepasienten krever det samme over hele verden og traumebehandlingen har ikke forandret seg særlig de siste årene. Men ingenting slår forebygging! De som kommer til sykehuset har stort sett bruddskader, de andre dør på skadestedet eller i ambulansen fordi det tar for lang tid å komme til sykehus. Næss presiserte hvor viktig det er å dokumentere, registrere og forske. Der du mangler data, mangler du bevis på effekten av tiltakene du gjør som igjen gir sub-optimal behandling.

Kjell Magne Kiplesund er norsk lege men vokst opp i Etiopia. Han er direktør ved Nordic Medical Centre i Addis Ababa og er opptatt av utdanning, forebygging og traumebehandling.
Legg igjen en kommentar