Barnesykepleier i hjemmesykehus, da får du testa deg selv

Nina Granum Lycke er barnesykepleier i hjemmesykehus. Hun anbefaler flere å gå den veien. I hvert fall hvis du synes det er givende å bli utfordra og å få brukt kunnskap og erfaring i ungdommelig driv.  

 

– Inni meg er jeg fullstendig overbevist om at det både er forsvarlig og best for barn å få avansert behandling hjemme i sitt eget miljø. For som barnesykepleier så er min oppgave å være barnets advokat; å ha barnets behov i sentrum. Da må jeg hele tiden huske på den ekstra dimensjonen som de yngste pasientene våre har; de skal vokse og utvikle seg samtidig som de er syke. Det må vi aldri glemme, sier Nina Granum Lycke, Barnesykepleier i Avansert hjemmesykehus for barn ved Oslo universitetssykehus.

«Når du jobber som barnesykepleier på Avansert hjemmesykehus for barn så gjør du det fordi du tror på at barn har det best hjemme. Og tror du på det så tilstreber du at barna skal få lov til å være hjemme så lenge det er trygt og forsvarlig. I egen seng, med egne leker, med foreldre, søsken og kjæledyr rundt seg. Det er trygge rammer som gir god behandling.»

 

 

ngl5
Barn har det best hjemme, derfor satser OUS på hjemmesykehus (foto: Dag Kristiansen)

Her trengs kompetansen min

Samtidig som at behandlingen vi gir blir stadig mer kompleks og stadig flere overlever alvorlig sykdom og skade så må sykepleiefaget følge etter.

«Samfunnet beveger seg i retning av spesialisering, og det må vi som sykepleiere også.»

Nina forteller at det er ikke hvem som helst som kan ta i fatt med de stadig mer kompliserte utfordringene som møter oss i behandlingen av barn. At det støtter opp om behovet for at flere velger videre utdanning og spesialisering som barnesykepleier.

«Du trenger litt ballast i livet når du skal jobbe med barn i hjemmesykehus. Du er nødt til å være faglig trygg for å kunne ta vare på en som ennå ikke er ferdig utviklet.»

ngl2
Nina Granum Lycke trives i rollen som etterspurt fagperson med spesialistutdanning (foto Dag Kristiansen)

– Du må kanskje også være typen som liker utfordringer. For den letteste jobben på sykehuset er det ikke. Men det er mye som veier opp for det. Å bli tatt seriøst av det tverrfaglige teamet rundt deg er en av dem, sier Nina.

«Noe av det beste med å jobbe som barnesykepleier i hjemmesykehus er hvor mye du kjenner på at her får du virkelig brukt kompetansen og erfaringen din. Du får testa deg selv. Du må vurdere forsvarligheten. Du må trygge foreldre og støtteapparat. Og din stemme blir virkelig hørt på, både av støtteapparatet i hjemmesykehuset og av fagfolkene på sykehuset når du må ta vanskelige avgjørelser.»

Erfaren, men ikke «sidrompa»

Selv om det å jobbe med de vanskeligste barnepasientene i hjemmesykehus kanskje er noe du ikke er helt klar for med en gang du kommer ut i arbeidslivet etter sykepleieutdanningen, så er det absolutt ikke sånn at det er et konservativt og seigt miljø du kommer inn i hvis du er så heldig å få jobbe i Avansert hjemmesykehus for barn.

– Du trenger masse ungdommelig pågangsmot og energi. I hjemmesykehus føler jeg at jeg får påfyll av sånt. Vi tenker stadig nytt om sykehus og sykepleie. Vi får holde oss faglig oppdaterte og vi søker stadig etter ny kunnskap. Sånt blir jeg inspirert av, sier Nina.

«Det blir morsommere og morsommere å gå på jobb når du føler at du har kunnskaper som mange ikke har og som det blir større og større etterspørsel etter. Du føler deg ikke akkurat på hæla da. I barnesykepleie og i hjemmesykehus er det full fart fremover.»

Fremtiden er lys som barnesykepleier i hjemmesykehus

Hvis barnesykepleierne skal tas på alvor, og barnets beste legges til grunn for behandlingen i fremtiden, så er det mye som tilsier at hjemmesykehus blir en viktig del av tilbudet.

ngl3
Bilen og sekken med utstyr blir arbeidsverktøy når du jobber i hjemmesykehus (foto:Dag Kristiansen)

– Det er en krevende rolle. Vi kommer tett på. Det blir litt mer personlig, selv om vi hele tiden holder det profesjonelt. Men er du trygg på deg selv og dine kunnskaper så åpner det opp for en mye bedre behandling. En behandling som tar utgangspunkt i helheten rundt barnet og legger til rette for utvikling og helbredelse, hånd i hånd, sier Nina.

Med erfaring og kompetanse kommer mot til å lytte til magefølelsen som foreldrene har. De kjenner sitt eget barn best og er en enorm ressurs for en trygg barnesykepleier. Hjemmesykehus legger til rette for optimalt samspill mellom barn og foreldre og det støtteapparatet de har bruk for, mener Nina.

«Barna kan ikke skilles fra sitt nærmiljø, altså fra sine nærmeste omsorgsgivere. Så enten må de komme til sykehuset, eller så må sykehuset komme til dem. Derfor har vi hjemmesykehus. Jeg hører mange skeptikere rundt om i landet fortelle at sånne løsninger ikke fungerer ute på landet der avstandene er store. Og da klør jeg meg i hodet. For betyr ikke det at pasienten må reise de samme avstandene? Og hvis det er en påkjenning for oss fagfolk, hva er det da for pasienten?»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: