Sju spørsmål før henvisning til bildediagnostikk

De europeiske strålevernsmyndighetene (HERCA) har lansert en kampanje for å fremme hensiktsmessig bruk av bildediagnostiske undersøkelser, der totalt 19 land deltar.

Det er utviklet en verktøykasse som leger kan bruke i sin dialog med pasienten under konsultasjonen. Verktøykassen inneholder informasjon om strålerisiko og sju nøkkelspørsmål som henvisende lege bør tenke igjennom før de henviser til en bildediagnostisk undersøkelse.

-Kampanjen vil bidra til å øke bevisstheten blant helsepersonell rundt riktig bruk av bildediagnostikk og betydningen av en god henvisning, sier Tanja Ø. Holter, strålevernkoordinator ved Oslo universitetssykehus.

Røntgen- og CT-undersøkelser er viktige verktøy for å avdekke sykdom og skade, men er forbundet med en viss strålerisiko.

-Bevissthet rundt berettigelse og optimalisering bidrar til å redusere strålerisikoen. Unødvendige bildediagnostiske undersøkelser bør unngås, både med tanke på stråling og bruk av ressurser. Det er også viktig at pasienten får korrekt og balansert informasjon om strålerisiko versus klinisk nytteverdi, sier Holter.

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) er ansvarlig for den norske utgaven av kampanjen.

Verktøykassen finner du her: https://www.dsa.no/temaartikler/94947/henvis-pasienten-din-til-rett-bildediagnostisk-undersoekelse

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: