Palliativ omsorg for barn, både krevende og givende

Barnesykepleiere får brukt sin erfaring og kompetanse til mye i Oslo universitetssykehus. Noe av det mest krevende er barnepalliasjon.

 

I Oslo universitetssykehus henger Palliativt team for barn og unge sammen med Avansert hjemmesykehus for barn. Det er fordi vi har tro på at barnet har det best hjemme, både de som trenger palliasjon og de som ikke er i samme kategori.

– Det å koble disse to tilbudene sammen gir mening fordi det gjør mobile tjenester og palliativ omsorg mulig. Spesielt når vi snakker om lindrende behandling for døende pasienter som blir best gitt hjemme. Selv om palliativt team for barn og unge er relativt nytt har vi jobbet med palliasjon i mange år, vi har tatt ansvar for mange i denne situasjonen i hjemmesykehuset, forteller Kristin Hallerud, barnesykepleier i Palliativt team for barn og unge.

logo
Barnepalliasjon og hjemmesykehus hører sammen (logo for Avansert hjemmesykehus for barn, OUS)

«Vi ønsker å komme inn i en tidlig fase for at pasienten og familien får være mest mulig hjemme og slik at vi kan bygge tillit før den vanskeligste fasen eventuelt starter. Vi bruker mye tid og ressurser på dette. Det er en god investering. Det bidrar til at familien blir trygge og sterke når det trengs mest, og de vet hvem vi er og hva slags støtte vi kan gi.»

Ikke en enkel jobb, men givende

Det å jobbe med barnepalliasjon som barnesykepleier er en krevende oppgave. Det er ikke det du velger om du vil ha de enkleste oppgavene i pasientbehandlingen.

«Vi bør selv ha gjort oss noen tanker om døden og livet. Vi bør være trygge i situasjonen og modne som mennesker.»

Du ser menneskelige relasjoner på sitt skjøreste og menneskelige reaksjoner på sitt sterkeste. I palliativ behandling og omsorg for barn og unge får du videreutviklet din mellommenneskelige kompetanse som barnesykepleier og at du får bruk for hele din erfaring og kompetanse.

«Vi blir nok aldri helt vant til det å stå i de tøffeste situasjonene. Men med erfaring blir vi modigere. Å sette barnet i sentrum er viktig for oss. Det er ingenting som trumfer barnets behov i krevende situasjoner, og det å fokusere på barna hjelper. De er sårbare og de trenger at vi er handlingsdyktige.»

c og k,450.jpg
Camilla Kristiansen og Kristin Hallerud får brukt både bredde og spiss av sin barnesykepleierkompetanse i Palliativt team for barn. Foto: Dag Kristiansen

Selv om barnesykepleierutdanningen forbereder deg godt på å stå i vanskelige situasjoner, er kanskje ikke det å jobbe i palliativt team noe som passer for alle.

«Det er klart det påvirker oss. Vi kan også vise at vi er lei oss. Det er selvsagt lov. Likevel er det vi som skal trøste foreldrene og ikke omvendt. Vi står så tett på familiene hele tiden. Vi har mange gode samtaler med dem hele veien. Da blir de vanskelige samtalene vi må ha mot slutten lettere.»

Barnesykepleiernes unike kompetanse

–Fordi vi er så tett på, og fordi vi har bygget opp tilliten med barnet og familien, er det oftest vi som har de vanskelige samtalene. Og så har vi som barnesykepleiere et klart oppdrag; å sørge for at barnet opplever livet eller døden på best mulig måte. Det står i sentrum av vårt fag og det ligger i ryggraden vår. Det gjør at vi kan sortere ting på en god måte og bære ansvaret, forteller Camilla Kristiansen, som også er barnesykepleier i palliativt team for barn.

– Selv om vi ikke kommer bort fra at vi i vanskelige samtaler må være et snev av både psykolog og sjelesørger, så kobler vi alltid på fagfolk når de trengs. Tverrfaglig samarbeid er av stor verdi, fortsetter Kristin.

Kristin og Camilla drar nytte av tverrfaglig ekspertise i et team som består av leger, psykolog og sosionom i tillegg til barnesykepleiere. Det er et kollegium hvor de alle har noe å lære av hverandre.

«Jeg synes det er mye i barnesykepleierutdanningen som har gjort meg forberedt på de vanskelige situasjonene jeg har møtt. Utdannelsen har gitt meg en ryggmargsrefleks som setter barnets beste over alt annet. Mastergraden gir deg forskningsblikket og det kildekritiske. Og du blir god på å finne informasjon og på å verdsette kunnskapsbasert praksis.»

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: