Kompetanseheving på delirium er en god investering

Nær sagt alle klinikker og fagfelt ved sykehuset kommer i kontakt med pasienter i delirium. Med så høy forekomst er det viktig med mer kompetanse. Nå kan du enkelt skaffe deg det.

Det vil kreve mye fra mange å få på plass en generell screening for delirium ved innkomst. Men det er mulig å få til en høyere bevissthet hos helsepersonell og informere om viktige tiltak de bør igangsette.

– 4AT er et screeningverktøy for tidlig oppdagelse og forebygging. Det er enkelt og tar ikke lang tid. Ved hjelp av skåring kan du finne frem til pasienter som har delirium eller er i risikosonen for å utvikle det. Det er de sårbare pasientene som trenger litt ekstra oppfølging, sier Bjørn Erik Neerland, overlege og postdoktor forsker ved Geriatrisk avdeling.

Nå kan du ta et E-læringskurs for å øke dine kunnskaper om en tilstand som berører svært mange av våre pasienter på tvers av klinikker og fagfelt.

Lettere å forebygge enn å behandle

Vi vet at en stor andel av våre pasienter har delirium ved innkomst eller utvikler det mens de er innlagt. Et forsiktig anslag sier oss at hver tiende akuttinnlagte pasient har delirium. Forekomsten er høyere, godt over 20%, for utsatte grupper som de aller eldste og de aller sykeste. Vi vet også at det er sammenhenger mellom delirium og begynnende demens.

«Det kan være mange årsaker til delirium, og behandling av underliggende sykdom er viktigst for å forebygge og behandle tilstanden. Vi vet at eldre og skrøpelige er mest utsatt. Men mangel på stimuli; det å ligge i en seng å stirre opp i et hvitt tak, passiviteten og mangel på interaksjon som følger med når du er syk eller skadet, de er medvirkende faktorer. Derfor er kommunikasjon, mobilisering og stimulering viktige tiltak. Også skjerming fra støy.» Bjørn Erik Neerland

– Delirium påvirker all pasientbehandling. Har pasientene samtykkekompetanse? Har de fått med seg hva vi har sagt at de skal gjøre? Hvordan kan de ta valg rundt egen behandling? Og hvor stor blir risikoen når alt dette er usikkert? Det er bedre for både pasientene og for oss at vi oppdager delirium tidlig, sier Neerland.

Bjørn Erik Neerland
Bjørn Erik Neerland overlege og postdoktor forsker ved Geriatrisk avdeling (foto: Dag Kristiansen)

«Sykepleiere er den viktigste gruppa. De tilbringer mest tid med pasientene så de har best forutsetninger for å oppdage forandringer og symptomer. De får også flesteparten av utfordringene med den kognitive svikten om den oppstår. Men det er viktig at også legene er bevisste på om pasientene har kognitiv svikt eller delirium og stiller diagnosen.  Det er lettere å forebygge delirium enn å hanskes med det.» Bjørn Erik Neerland

«Vi skal bli mer eldre-vennlige»

I akuttmottaket på Ullevål har de lenge hatt som målsetting å bli mere eldre-vennlige. Et av tiltakene for å nå det målet er å bruke 4AT som verktøy for å screene for risiko for delirium der det er nødvendig.

– Vi tar en NEWS-score når pasientene kommer inn i mottak. Vi har en målsetning om at alle pasienter over 75 år som ikke er orienterte, samt alle med mulig lårhalsbrudd skal bli scoret tidlig, så vi kan ivareta pasientene så godt som mulig, forteller Jens Christian Holmberg.

Jens Christian Holmberg.jpg
Jens Christian Holmberg (foto: Dag Kristiansen)

«Sykehuset er ikke tilpasset denne pasientgruppen, og kanskje særlig akuttmottaket. De bør ha rask skjerming på enerom. Rommet bør helst ha dagslys, med mulighet for å sitte i stol, og med stor klokke på veggen. I et akuttmottak kan det være krevende å få til.  Men vi vil at pasientene skal ha det bra mens de er hos oss, og kanskje med noen enkle tiltak kan vi hindre at noen utvikler delir. Klarer vi å hjelpe et par stykker så er det bedre enn ikke å hjelpe noen. Derfor er de ansatte i akuttmottaket ivrige på å få dette til.» Jens Christian Holmberg

At Akuttmottaket setter seg slike tydelige mål er Bjørn Erik Neerland glad for. For med et så stort volum av pasienter på tvers av sykehuset som befinner seg i risikogruppen og med så store konsekvenser for pasientsikkerheten deres; spørsmål som berører alt fra fallfare til samtykkekompetanse, er det viktig å heve bevissthet og kompetanse, mener han. Og han tror 4AT som verktøy vil bedre informasjonsflyt om disse pasientene mellom poster på sykehuset og til neste omsorgsledd.

– En høyere bevissthet og bedre kunnskap om hva delirium er, hvordan oppdage det tidlig og hvilke tiltak du kan sette i gang gir en faglig trygghet hos de som står pasienten nærmest. Det er en god investering, mener Neerland.

 

Vil du vite mer om delirium så kan du høre Bjørn Erik Neerland snakke om temat på Akuttpodden (podcast).

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: