Minimetodevurdering fjernet unødvendig inngrep

Minimetodevurdering er et nyttig hjelpemiddel for å vurdere faglighet og forsvarlighet når en ny kirurgisk metode ønskes innført. Det kommer pasienter med livmorkreft til gode.

 

lymph nodes– Før var det sånn at vi fjerna en stor del av lymfeknutene i bekkenet og langs hovedpulsåren for alle med mellom- og høyrisiko livmorkreft. Nå fjerner vi bare vaktpostlymfeknutene, 1-2 stykker på hver side i bekkenet, forteller Ane Gerda Zahl Eriksson, overlege ved Avdeling for gynekologisk kreft.

«Vi ønsker alltid å skåne kvinnen for unødvendige påkjenninger forbundet med behandling. Her får vi til både det og en bedre deteksjon av spredning til lymfeknuter. Da er argumentene gode for en endring av metode.»

For å få til en endring i praksis brukte Avdeling for gynekologisk kreft minimetodevurdering. Det syntes de var et godt verktøy for implementering av en ny kirurgisk metode.

Hvordan brukes minimetodevurdering

– Da vi først visste at denne metoden ble brukt internasjonalt og hadde et ønske om å innføre den, kom vi frem til at minimetodevurdering var en god måte å gjøre det på. Da kunne vi være sikre på at metoden var trygg, og vi kunne få arbeidet forankret på en god måte, fortsetter Eriksson.

Hun kan fortelle at gangen i metodikken er enkel og lett å forholde seg til. Først legges eksisterende metode og forslag til forandring frem for rådet for minimetodevurdering. Hvis deres anbefaling er å gå videre med ideen, så opprettes kontakt med bibliotekar, og det gjøres et litteratursøk.

«Litteratursøket kan være enkelt eller komplisert avhengig av volumet på det som finnes av kunnskap, men med god hjelp til høsting av informasjon fra medisinsk bibliotekar opplevde jeg det som en god måte å få oversikt over hva som fantes av publikasjoner på det aktuelle temaet. Så var det opp til meg å vurdere kvaliteten på litteraturen og sammenfatte det.»

AG headshot
Ane Gerda Zahl Eriksson har brukt minimetodevurdering for implementering av ny kirurgisk metode (foto: OUS).

Så registreres arbeidet i et elektronisk skjema som er lett å bruke i følge Eriksson, og det oppnevnes en fagfelle fra et annet sykehus. Det ble også gjort kostnadsoverslag fra økonomiavdelingen og en forankring hos samarbeidende avdelinger, som Avdeling for patologi og operasjonsavdelingen.

– Da forarbeidet var gjort tok vi det vi hadde tilbake til rådet. Der fikk vi klarsignal til å starte metoden med anbefaling om å opprette en prospektiv database for alle pasienter som ble operert med ny metode og med evaluering etter tre år. Så var vi i gang, forteller Eriksson

Nytten kan være stor også for andre

Meningen med minimetodevurdering som verktøy er både å gjøre en kunnskapsoppsummering for å evaluere nye metoder og å ta dem i bruk på tvers. Det arbeidet du nedlegger kan ha stor verdi for andre. På denne måten kan nye og kvalitetssikrede metoder implementeres på tvers av helseforetak Da kommer det flere pasienter til gode, mener Eriksson.

 «Vi legger et grunnlag som andre kan dra nytte av. Det er viktig at vi som er store og ledende fagmiljøer bidrar til dette og legger til rette for deling av best praksis på tvers. Jeg er stolt av å ha bidratt til en mer skånsom behandling for våre pasienter. Det er deres livskvalitet jeg er opptatt av.»

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: