Forskere fra Oslo universitetssykehus har etablert utdannings- og forskningssamarbeid i Chile

 

Tekst og bilder: Cecilie Varsi og Elin Børøsund

Forskere ved Avdeling for Digital Helseforskning i Medisinsk klinikk ved OUS har for andre året på rad undervist på doktorgradsutdanningen i sykepleie og elektronikk på Universitetet i Concepción i Chile.. Tema for undervisningen er i tillegg til generell forskningsutdanning design, utvikling, testing og implementering av eHelseintervensjoner.

Elin og Cecilie
Elin Børøsund og Cecilie Varsi ved inngangen til Universitetet i Concepción.

Seniorforskerne Elin Børøsund og Cecilie Varsi, begge sykepleiere,  har hatt en litt annerledes start på året enn de fleste andre ved OUS. De har vært på jobb i Chile.  Der har de undervist om eHelse for forskere og studenter innen sykepleie, elektronikk og andre helsefag. Oppholdet har vært organisert i fellesskap av doktorgradsprogrammene i sykepleie og elektroteknikk, samt masterprogrammet i psykologi. Studenter fra flere land i sør-amerika har  deltatt på kursene.

Chile har ikke kommet like langt som oss i Norge når det gjelder eHelse, og interessen for samarbeid har vært stor. Det var sykepleier og forsker Alide Salazar Molina som tok kontakt med Avdeling for Digital Helseforskning ved OUS for to år siden. Hun forespurte om avdelingen hadde mulighet til å undervise om eHelse for master- og doktorgradsstudenter i helsefag ved Universitet i Concepción.

Elin og program
De norske forskerne sammen med programansvarlige for hhv doktorgrads- og masterprogrammet ved fakultet for sykepleie, Universitetet i Concepción. Fra Venstre: Alide Salazar Molina, Elin Børøsund, Patricia Cid og Cecilie Varsi.

Børøsund og Varsi reiste til Chile i fjor og holdt et kurs om design, utvikling og testing av eHelse intervensjoner for pasienter med kroniske sykdommer. Erfaringen fra i fjor var så vellykket at seniorforskerne ble invitert tilbake også i år. Denne gangen har de holdt to kurs: først ett om design, utvikling og pilottesting av eHelseintervensjoner og så ett om implementering av eHelse til klinisk praksis.

I tillegg har Børøsund og Varsi publisert en artikkel om eHelse i det Chilenske tidsskriftet «Vitenskap og Sykepleie» (Open access, Nivå 1). Artikkelen er oversatt til spansk og portugisisk, i tillegg til engelsk, for å være tilgjengelig for både det latinamerikanske og engelskspråklige publikum. Her kan du lese artikkelen.

elin, deltagere
Deltakere på kurset for «Design, utvikling og pilottesting av eHelseintervensjoner» sammen med Cecilie Varsi (nr 3 fra venstre) og Elin Børøsund (nr 4 fra venstre).

Det er ønskelig fra chilenernes side å få etablert et forskningssamarbeid med de norske forskerne, men som de selv sier, først må de lære. Derfor har undervisningsopplegget fra OUS blitt svært godt tatt imot. Neste steg i samarbeidet er at de chilenske forskerne vil søke om midler til felles forskningsprosjekter og også midler til nettverksetablering.

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: