Den kirurgiske barnepodden

Flere og flere i OUS benytter seg av sosiale medier som plattform for å vise sin virksomhet. Kirurgisk avdeling for barn er blant dem som har «castet» seg på pod og er nå i gang med sin 12. podcast som handler om barn.

Tekst og foto: Nina E. Gausdal Try

Kjersti
Kjersti Langmoen som er avdelingsleder for Kirurgisk avdeling for barn (KAB).

– Vi gjør dette fordi vi brenner for pasientene våre og ønsker å være en lett tilgjengelig kilde for alle som er interessert i kirurgiske barn og ungdom på sykehus, sier Kjersti Langmoen som er avdelingsleder for Kirurgisk avdeling for barn (KAB).

Hun startet som leder for avdelingen januar 2019. Hun ønsket å prøve nye kanaler for å nå ut til helsepersonell for å informere og rekruttere engasjerte medarbeidere samt nå ut til pasienter og andre interesserte.

–  Vi må ikke være redde for å benytte «nye» plattformer, sier Langmoen. Det er kreativt, engasjerende og morsomt. Det er også her vi når yngre mennesker og de er viktige medspillere i Nye OUS.

Ole-Kristian-Andreassen
Ole Kristian Andreassen, paramedic i OUS

De startet opp med podden  i september 2019.  Langmoen er vert og innspillingsleder. De har fått god hjelp fra Ole Kristian Andreassen, paramedic i OUS, som lager podcasten «Du puster for fort». Han stiller med utstyr, gode råd og tips og han redigerer for dem.

Ungdomsepisoden

Nå har de nettopp spilt inn nye episoder. Den ene handler om ungdom på sykehus og de har fått med seg deltakere fra Ungdomsrådet ved OUS og barnesykepleier Ros-Mari Rud, fra Kirurgisk barnepost 1 (KAB 1). Nikita Amber Abbas  er 18 år og nestleder i ungdomsrådet og Nathaniel Scarborough 17 år som er medlem i ungdomsrådet.

– Prøv å ikke si æææ, eeee eller andre «hvileutrrykk», sier Andreassen, og ikke dunk i bordet med penner eller hender. Prøv å lage minst mulig unødvendig lyd, og snakk rett inn i mikrofonen.

Så starter Langmoen samtalen i episoden som skal handle om ungdom.

Ungdomsrådet

På bildet fra venstre: Ros-Mari Rud, Nikita Amber Abbas, Nathaniel Scarborough, Kjersti Langmoen og Ole Kristian Andreassen

–  Det heter ikke unge/voksne, det heter ungdom, presiserer Abbas klart og tydelig.

Ungdommene har mange gode innspill og gode råd til helsepersonell som møter ungdom på sykehuset. I denne episoden får du høre blant annet høre om ungdommenes rettigheter og om brukermedvirkning. Ungdom har rett til å si sin mening og bli hørt.

–  Informer oss om våre rettigheter, og bruk litt tid på å prate med oss, ikke bare gi korte beskjeder, er et av rådene fra ungdommene, og  vær blide og hyggelige.

Ungdom og unge voksne pasienter 12-26 år – mottagelse, oppfølging og overføring

HLR-episoden

Den neste episoden handler om hjerte-lungeredning, både HLR og HHLR (som er for helsepersonell).  De har fått med seg Anne Siri Rokvam som er fra Simuleringssenteret som er rådgiver i HLR i OUS og barnesykepleier Terese Fritz som er ansvarlig for HHLR-opplæringen i KAB. Praten går lett, de kan stoffet. Det vet hva de snakker om.  Alle ansatte i OUS skal kunne hjerte-lungeredning» er budskapet deres». I denne episoden får du gode tips og råd om hva du bør og skal gjøre. «Du må i det minste gjøre NOE hvis du møter en med hjertestans».

Klare-for-innspilling
På bildet fra venstre: Terese Fritz, Anne Siri Rokvam, Anja Hetland Smeland, Kjersti Langmoen og Ole Kristian Andreassen

– Det som tar tid med å lage en podcast-episoden er forberedelsen (lage manus), redigering og klippingen i etterkant. Innspillingen går gjerne unna på en times tid, sier Anja Hetland Smeland, Fag- og forskningssykepleier ved KAB. Hun har ansvar for å finne tema, og lage manus med stikkord.

Podcastene skal ligge på de fleste Apper og sider som har podcaster. De aller største er Itunes, Spotify og Google podcasts. Den Kirurgiske barnepodden har rundt 2000 nedlastninger på alle 6 episodene. Poscasten til Andreassen  «Du puster for fort»  runder snart 250 000 nedlastninger på 57 episoder.

Det er mange på OUS som lager Podcaster slik som Akuttpodden og Barnepodden. Vi vil gjerne ha oversikt over alle poddene som lages på sykehuset, så hvis du har en pod, så send mail til post.kommunikasjon@ous-hf.no

Den kirugiske barnepodden har lagt ut seks episoder og seks andre er snart klare.

  • Barn og smerte
  • Postoperativ smertelindring av barn
  • Barn og unge med skoliose 1 og 2
  • Barn og legemidler 1 og 2

Den kirurgiske Barnepodden

By Kirurgisk Avdeling for barn

Kirurgisk avdeling for barn snakker om sin virksomhet og tematikk rundt behandling og sykepleie til kirurgiske barn. De ulike episodene vil omhandle ulike tema. Først ut er temaet barn og smerte.

Play on Spotify

 

 1.

Episode 6. Barn og legemidler (2 av 2)1/27/2020

17:16

2.

Episode 5. Barn og legemidler (1 av 2)1/20/2020

17:45

3.

Episode 4. Barn og unge med skoliose (2 av 2)12/18/2019

17:16

 4.

Episode 3. Barn og unge med skoliose12/16/2019

13:34

 5.

Episode 2: Postoperativ smertelindring av barn12/9/2019

21:28

6.

Barn og smerte11/11/2019

Ble du inspirert og har du lyst til å lage podcast? Da kan du kontakte Ole Kristian Andreassen eller Kjersti Langmoen for gode råd og tips.

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: