At 7 av 56 ansatte ved en sengepost blir gravide samtidig er ikke hverdagskost. Transplantasjonskirurgisk sengepost har løst utfordringen ved å tilrettelegge fremfor å sykemelde.
Tekst og foto: Hedda Holth
– Vi har kommet til at vi har et Hcg-ubrudd, fleiper seksjonsleder Janne Gripheim på transplantasjonskirurgisk sengepost, som har samtlige av de gravide i full jobb i skrivende stund. Og alle jobber de i pleie også.
Løsningen er «avdelingsjordmor».
Trine Kurd, sykepleier i seksjonen er i tillegg jordmor og har nå tatt på seg ansvaret for å følge opp de gravide på sengeposten. – Det finnes jo et fint tilbud med bedriftsjordmor, men det er til enhver tid rundt 600 gravide ansatte i sykehuset, og siden jeg har den kompetansen jeg har, så tar jeg ansvaret på denne sengeposten, sier hun. Kurd har hatt funksjonen som «avdelingsjordmor» siden 2011, da forrige leder av sengeposten spurte om hun ikke kunne bruke kompetansen sin for å hjelpe til å tilrettelegge for gravide på sengeposten.
Trine Kurd har egen erfaring som sykepleier på avdelingen, både som gravid, med små barn og uten barn. – Så jeg vet jo mye hva jobben går i.
Bytter oppgaver
– Det er viktig for oss å ta vare på de gravide og den kompetansen de har. Å ha dem her litt, kontra ingenting er bedre. Vi løser det sånn at de kan bytte enkelte tjenester eller oppgaver som ikke passer med en annen kollega. Vi forsøker å redusere arbeidsmengden i første omgang og det er litt sånn det har vært gjort her på sengeposten en god stund nå, forklarer Gripheim.
– Det er ikke uvanlig at noen kan føle at de kanskje ikke får vært en tilstrekkelig sykepleier når de er gravide, det er noe stell de ikke kan gjøre og enkelte medisiner de ikke kan blande for eksempel, men det finnes mange andre ting de kan gjøre. Det er viktig at de føler seg sett og verdsatt. Vi må ta vare på dem, sier Kurd.
– Vi ser stort på ting, hvordan vi kan tilrettelegge på sengeposten, hvordan de kan bistå i pleie av pasienter og hvilke oppgaver som kan være fysisk lettere å gjøre når det er nødvendig. Det er mange lette oppgaver, som mottak av nye pasienter, skrive utreisebrev, forskjellige typer av dokumentasjon som skal skrives osv. Vi forsøker å skreddersy turnus også, det er ikke alltid så enkelt, da det er veldig individuelt når på dagen den enkelte har behov for hvile eller tilpasning, forteller Gripheim.
Dialog
Seksjonen bruker mye tid på dialog og på hvordan vi kan ting for den enkelte. – Det skal ikke være noe ekstra stress rundt det å være gravid på jobb. Det er ingen sykdom, men det er jo ingen tvil om at det skjer ting både fysiologisk og mentalt når man går gravid. Noen må sykemeldes for en periode når det blir for mye, men kommer tilbake med enten tilpassede arbeidsoppgaver eller reduser arbeidsbelastning. Det er bra å ha folk i jobb og de fleste vil jo jobbe så lenge det lar seg gjøre. Det handler mye om å bevare folk og kompetanse i sykehuset også, sier Gripheim.
Ordningene er implementert i avdelingen og de som jobber der er vant med at det tilpasses for dem som er gravide.
Sengeposten fikk egen jordmor før bedriften fikk bedriftsjordmor, men med rundt 600 gravide i sykehuset til enhver tid har de mer enn nok å gjøre.
– Tynset sykehus har hatt bedriftsjordmor i 20 år og bruken av dette har vist seg å gi gode resultater. De ansatte står lenger i jobb og er mindre sykemeldte, forteller Kurd.
– Jeg tror det er viktig at ledere går litt i seg selv og tenker over hva de kan gjøre for at de ansatte skal stå i jobb. På noen poster går det, på andre poster er det ikke like lett. Det hjelper å tenke litt kreativt. Tilpasninger og forståelse for situasjonen er nøkkelen, avslutter seksjonslederen.
Legg igjen en kommentar