Hjertelig velkomne praksisstudenter

På hjertemedisinsk intensiv og overvåkning har de satsa intenst på praksisperioden til intensivsykepleiestudentene de har innom med jevne mellomrom. Det kommer både avdelinga og studentene til gode.

 

«Vi er opptatte av å vise frem hele bredden av det de kan komme til å råke ut for når de jobber ved en hjertemedisinsk intensivavdeling. Og det er ikke så lett å få til på de åtte ukene studentene er i praksis hos oss. Mange av våre pasienter er normalt sett ganske stabile. Men de kan raskt gå fra den tilstanden til å bli de sjukeste pasientene vi har på sykehuset.»

Pål Solberg 

– For intensivsykepleiere er hjertemedisinske overvåkningspasienter litt annerledes enn det de kanskje er vant med. De fleste av våre pasienter er våkne og ikke intuberte. Overvåkningspasientene våre har heller ikke de høyeste pleiekategoriene. Men det er mye målinger og utstyr å følge med på. Og kanskje aller viktigst, du må ha en avansert handlingsberedskap klar. For du får ikke tid til å tenke deg om når vi går fra overvåkning til action, sier Pål Solberg.

E-læring, film og forberedelser

Fordi det kan være tilfeldig hva du blir eksponert for i praksisperioden har fagutviklingssykepleier Pål Solberg og prosjektleder Ingrid Harg brukt mye tid på å lage ferdig materiale som forbereder studentene på hva som kan møte dem. Materialet viser også frem noe av det de kanskje ikke får sett i løpet av praksisperioden, men som de må kunne noe om for å jobbe ved deres avdeling.

– Det jeg likte var at alt var så konkret for akkurat denne avdelingen. Det var visuelt og det viste tydelig hva jeg skulle gjøre. Det gikk ikke gjennom alt, men nok til å være forberedt. På den måten var jeg klar til å ta i mot ny kunnskap når jeg satte i gang med veilederen min, sier Line Marie Stormo, praksisstudent.

Pål
Pål Solberg under filminnspilling. Foto: Dag Kristiansen

Også for veilederne føles det godt å ha et solid pedagogisk rammeverk i bunnen. At studentene møter noenlunde forberedt til oppstart av praksis er kjærkomment.

– Fordi jeg vet at studentene får dekket innføring i det aller meste via filmene og e-læringskurset kan jeg konsentrere meg om veiledningen i situasjonene vi befinner oss i. Da vet jeg at bredden og det vi ikke kommer borti blir ivaretatt og vist frem, sier Margit Holen Kjuus, veileder.

«Dette opplegget gjør det lettere å være veileder, og et strukturert innhold gir trygghet. Jeg bruker mindre energi på veiledningen fordi jeg ikke trenger å være alene om alt og fordi det ikke bare er opp til meg hvordan studentene opplever tiden sin her.»

Margit Holen Kjuus

Løfter veiledning og praksis inn i avdelingen

– Det å være veileder for en student er et stort ansvar. Det er egentlig å ta på seg en halv stilling oppå den du allerede har. Du har ansvaret for til dels ustabile og komplekse pasienter samtidig som du skal bidra til studentens forståelse og refleksjon, sier Ingrid Harg.

«Vi håper dette bidrar til at vi ser oss selv i et nytt lys også. At det kan bidra til å styrke internkulturen vår. Når vi bruker tid sammen på å presentere fagets bredde og tenker på hvordan vi best kan gjøre studentene bevisste på hva som er viktig så gjør det kanskje noe med oss selv også.»

Pål Solberg

Utdanningen av fremtidige kollegaer er en viktig del av samfunnsoppdraget til Oslo universitetssykehus og det er noe sykehuset bruker mye tid og ressurser på. Når en avdeling tar oppdraget på alvor slik hjertemedisinsk intensiv og overvåkning har gjort så legges det merke til av studentene også.

student og veileder, original
Det er positivt å presentere avdelingen på forhånd. Det er både Margit Holen Kjuus (veileder) og Line Marie Stormo (student) enig i. Foto: Dag Kristiansen

«Jeg søkte meg hit til hjertemedisinsk overvåking fordi jeg alltid har interessert meg for hjertet. Og jeg trives kjempegodt her. De som jobber her viser at de vil ha studenter, og jeg føler meg godt integrert i avdelingen.»

Line Marie Stormo

Samarbeidet med OsloMet

Får å få til dette løftet for praksisopplegget ved hjertemedisinsk intensiv og overvåkning søkte de midler av OsloMet. Det fikk de. De har også fått hjelp gjennom hele arbeidet av Dag-Gunnar Stubberud, førstelektor.

– Utdanningsinstitusjonene sitter på penger fra Kunnskapsdepartmentet som skal gå til å bedre veiledningen av studenter i praksis. Dette prosjektet passer godt inn i en slik bestilling, forteller Stubberud.

gruppe
Kanskje vi finner våre neste nyansettelser blant praksisstudentene? Fra venstre Dag Gunnar Stubberud (OsloMet), Ingrid Harg, Pål Solberg. Foto: Dag Kristiansen

– Det er viktig at intensivsykepleiestudentene skjønner at det i fremtiden vil bli stadig mer bruk for deres kompetanse på avdelinger som ikke er rene intensivavdelinger. Alt tyder på at når vi kan behandle stadig flere sykdommer og skader og vi lever stadig lengre så blir helsepersonell nødt til å ta vare på stadig sykere pasienter, også utenfor postoperativ og intensiv, fortsetter han.

– Vi så at vi hadde en del å gå på for å løfte studentene og opplegget rundt dem, men det er vanskelig å finne rom for det i en hektisk klinisk hverdag. Med den støtten vi har fått fra OsloMet, både i form av penger og i form av Dag-Gunnar så har vi virkelig kunnet heve kvaliteten. Det kommer både studentene og oss til gode, sier Ingrid Harg.

Gjennom forberedelse av studentene før praksis, film og e-læring, coaching av veiledere og gruppediskusjoner med «case», alt basert på kunnskapsbasert praksis, har Hjertemedisinsk intensiv og overvåkning satt læring på kartet og fått studentene til å føle seg hjertelig velkomne.

«Jeg er helt sikker på at vår avdeling forvalter et spennende fag. Det er derfor fagfolk som kommer til oss blir værende lenge. Det er ingen andre steder du kan få så dypt innblikk i hjertet. Her kan studentene lære alt fra hjerterytmer til avansert hemodynamikk. Vi er glade for at nå er vi blitt enda bedre på å vise det frem.»

Pål Solberg

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: