Direktøren til OUS-ansatte: Vi kneler aldri!

Det svarte jeg da en journalist denne uka spurte om når vi når vår maksgrense – når kneler sykehuset. Samfunnet er opptatt av om vi klarer å ta imot alle koronapasientene som trenger oss. Svaret er Ja.

Det har vært mye fokus på mangel på smittevernutstyr i det siste, og jeg skal ærlig innrømme at det er en bekymring. Vi har god dialog med Helse Sør-Øst og leverandørene våre om å få mer når vi trenger det. Vi må stole på at helsemyndighetene greier å få på plass avtaler som sikrer at vi får det vi trenger, når vi trenger det og så lenge vi trenger det.

Men, det er også viktig at vi, midt oppi denne krisen, ikke sløser med det utstyret vi har. Bruk ting flere ganger der det er mulig og forsvarlig. Sett dere godt inn i de smittevernrutinene vi har, slik at dere unngår smittesituasjoner selv. Vi har ikke tid til å få flere ansatte i karantene, og vi trenger at alle dere som er i karantene nå kommer tilbake friske. Vi trenger dere alle på jobb i ukene som kommer!

Mange vil hjelpe

Vi får også en strøm av henvendelser fra privatpersoner, de fleste uten helsefaglig bakgrunn, som ønsker å stille opp for oss. Det er veldig hyggelig, og vi må se på hvordan denne ressursen kan utnyttes på riktig måte – kanskje ikke nå, men om en stund dersom pandemien blir langvarig.

Men i første omgang fokuserer vi på å redusere normal drift og flytte egne kvalifiserte fagfolk i sykehuset til områdene hvor de trengs mest. Dere som blir flyttet på vil få opplæring for å kunne utføre nye oppgaver. Nå venter vi på at den store bølgen av koronapasienter kommer, og fleksibiliteten og innsatsviljen dere viser i forberedelsene for dette er mildt sagt imponerende.

Egne korona-avdelinger

Både på Ullevål og Rikshospitalet har vi opprettet egne enheter som bare skal ta imot koronapasienter – såkalte kohorter. Dette har vi gjort for å kunne skjerme andre pasienter i sykehuset fra smitte, og for å gjøre behandling av koronapasientene mest mulig effektiv.

Kreftpasienter flyttes fra Ullevål til Radiumhospitalet, og det er vår ambisjon å holde Radiumhospitalet koronafritt.

Psykisk helse og rus

I disse koronadager er det også viktig å tenke på dere som jobber med psykisk helsevern og rusbehandling. Vår evne til å takle og håndtere den nye virkeligheten er ulik. Belastingen ved informasjon som endres og usikkerheten rundt et virus vi ikke har kontroll på, er stor. Dette er psykisk tøft for mange, og pasientgruppene innen psykisk helsevern og rusbehandling er spesielt utsatt og sårbare.

Jeg vet dere tar dette på alvor, og at dere som alle andre har skjerpet rutinene rundt håndhygiene og fysisk nærhet. Vi må akseptere digitaliserte løsninger som foretrukket i kommunikasjon med hverandre og med pasientene.

Vi må også være tydelige i at vi påtar oss et ansvar for hverandres fysiske helse og psykiske balanse. Det gjelder oss alle.

Vi er forberedt

Jeg er stolt av å kunne si at dere, mine kolleger, fremviser mot og innsatsvilje i disse rare dagene. Oslo universitetssykehus er forberedt. Det var kanskje skråsikkert av meg å si «Vi kneler aldri!» på nyhetene på onsdag. Vi vet jo ikke hvordan denne situasjonen vil utspille seg. Men – med de forberedelsene vi har gjort, og de flinke folka vi har på vakt, så skal vi i alle fall være de siste som kneler. Og DET kan jeg si med sikkerhet.

 

Riktig god helg, alle sammen!

Bjørn Atle
Administrerende direktør, OUS

 

Mer informasjon om Oslo universitetssykehus sin håndtering av koronasituasjonen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: