Reisebrev fra en slagenhet i en pandemi

Tekst: Hege Ihle-Hansen

Pandemien har kastet oss inn i en helt annen virkelighet.

Plutselig skal vi gi hyperakutt slagbehandling i smitteutstyr, forberede oss på å ivareta syke med covid-sykdom samtidig som vi skal ivareta vårt eget personell, som mennesker i et land i krise.

Vi opplever at vi ikke får gitt behandling til pasientene våre raskt nok, ikke utredet godt nok, ikke ivaretatt pasientene og deres familie som vi ønsker, og ikke vært nok tilstede hjemme.

Vi frykter for lidelsene vi venter på skal komme, vi er spesielt redde for å ta med smitte hjem til familien, og vi er allerede belastet fordi mange av våre kolleger er i karantene.

Det å lede et slagteam nå har kastet oss inn en mer eksistensiell hverdag, og det preger nå måten vi leder på.

ingress
«Ledelse er også teamwork, vi står ikke alene,» sier Guri Hagberg, Hege Ihle-Hansen, Anna Liljenvall og Martin Nygaard ved slagenheten på Ullevål.

Vi på slag har brukt tiden, også sammen med de som er hjemme i karantene, til å forberede oss på det som kommer.

Vi har gått opp effektiv akutt-vurdering i akuttmottaket ved mistenkt smitte. Vi har laget mal for minimumsobservasjoner i akuttfasen. Vi har som overlegegruppe blitt enige om og laget «hva er bra nok»-utredning ved slag og drypp i en krise. Og vi har lest og sett til utlandet om hva vi kan forvente av sykelighet og ivaretagelse av pasienter med covid.

Også har vi selvsagt vært i nær dialog med de av våre kollegaer som er smittet eller frykter smitte eller er bekymret for å smitte andre. Og vi har hatt dialog med andre fagmiljøer for å forsøke å være litt i forkant av hva vi kan forvente, noe som er nesten umulig.

Morgenmøter har vi hatt over Zoom og daglig undervisning på mail.

Vi har laget lege-team for bedre å kunne kjenne hverandre, å kunne fortelle om usikkerhet og behov i hele familien, og for å tørre å være ærlige om at vi også innimellom helst vil gjemme oss og bli hjemme. Da kan vi også dele på å kjenne på det at å ta faglig ansvar når ting er som det er nå kan være vanskelig.

Vi opplever at overlegene tar tatt større eierskap til sine spesialområder og lærer dette videre til sine mer uerfarne kolleger. Alt for å trygge og skape en forutsigbarhet, midt i en tid der vi som mennesker i pandemien har mistet så mye frihet, trygghet og kontroll over egne liv.

Slaggjengen er nå motivert for å tilby både akutt slagbehandling og ivareta andre med akutt sykdom, og vi forbereder oss på at dette kommer til å vare en stund.

Vi ser allerede at vi er styrket som team og at vi er begeistret for at vi er leger som stiller opp for hverandre.

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: