NEWS som scoringsverktøy er spesielt godt egnet for covid19. Derfor er det viktig at du setter deg inn i hva det er, hvordan du bør bruke det og hvilke hjelpemidler du har til rådighet.
Det er alltid viktig å følge godt med på forverring av pasientenes tilstand av flere ulike årsaker, ikke minst sepsis som vi vet er både farlig og viktig å oppdage så tidlig som mulig for å få satt inn tiltak.
Selv om Covid19-pasientene ofte har en respirasjonsvikt som viktigste tegn, kan de også presentere på andre måter. NEWS registrerer vitalparametere, fanger opp hvor påvirket pasienten er av sin sykdom og er egnet til å følge med på en eventuell forverring som kan komme raskt.
«Vi må finne de dårligste så vi kan prioritere dem og slik at vi får en oversikt over hvem som skal videre til intermediær og hvem som skal til intensiv. NEWS er et objektivt mål på hvor dårlig pasienten er og et godt verktøy for å håndtere flyten.»
Carl Wilhelm Haakenstad, SIM-senteret

– Vi ser av erfaringer gjort ved andre sykehus at NEWS er et meget egnet verktøy for å si noe om hvilke covidpositive pasienter som har risiko for alvorlig sykdomsforløp allerede ved innkomst. Faktisk viser det seg å være bedre egnet enn andre skåringsverktøy som brukes. Derfor har opplæring i viktigheten av å bruke NEWS vært en del av undervisningsopplegget for de som skal bidra på kohortene og ellers, både av leger og sykepleiere, sier Sølvi Andersen, direktør for Stab for pasientsikkerhet, kvalitet og samhandling.
Statistiske og digitale hjelpemidler
Pasientsikkerhetsstaben har laget en film som inngår i elæringskurs og som legges tilgjengelig for alle som skulle ville se den, enten du er i hjemmekarantene eller tilhører et annet sykehus og er nysgjerrig. Den inngår i det opplæringsmateriellet som er produsert for å forberede oss på flere covidpositive pasienter i tiden som kommer.
Det er også filmet fra kursopplegg som Haakenstad fra SIMsenteret har laget, og som vil bli tilgjengelig på samme måte.
«Også synes vi det er fint at vi gjennom klinisk datavarehus har fått dette som en pasientsikkerhetsmarkør slik at vi og dere kan følge etterlevelsen helt ned på sengepostnivå. Da vet vi alle sammen hvordan det står til. Hvor mange pasienter NEWSes egentlig? Hvordan er utviklingen over tid? Hvor er det mangler og hva kan vi gjøre med dem? Har din avdeling høy grad av NEWS-scoring så gir det også en indikasjon på hvor dårlige pasientene dine er og hvor krevende de er å følge opp.»
Sølvi Andersen

– NEWS-score skal registreres i MetaVision når det er mulig. Da får du hjelp med utregning av poengene og du kan se utvikling over tid, sier Øystein Helland, spesialrådgiver i pasientsikkerhetsstaben.
«Hos oss NEWser vi alle, det er en del av rutinen hos oss nå. Alle NEWses to ganger daglig, oftere når vi vurderer det slik at pasienten er såpass dårlig at det må til. Dette oppfattes som et godt kommunikasjonsverktøy både på sykepleiersiden og på legesiden ved Lungemedisinsk sengepost.»
Nina Danielle Wagenheim, seksjonsleder Lungemedisin
Klinisk datavarehus gir deg både andel pasienter som NEWSes og NEWS-score per pasient for scoringer registrert i MetaVision. Her kan du lese mer om hva og hvordan.
Mer håndfaste hjelpemidler
For å gjøre det lett å jobbe med dette verktøyet også i et strengt smittevernregime har Helland og de andre i Pasientsikkerhetsstaben trykket opp laminerte lommekort som kan vaskes og plakater til å henge opp.
Ta kontakt med Øystein Helland om du ønsker deg noe av dette. Vi anbefaler også risikotavle som verktøy generelt, og å inkludere NEWS som en egen kolonne slik flere sengeposter allerede har gjort. Her ser du et eksempel:
Legg igjen en kommentar