De som ønsker deg velkommen til verden – Jordmordagen 5. mai

Tirsdag 5. mai markeres Jordmordagen over hele verden. Her på Oslo universitetssykehus (OUS) starter vi allerede i dag, dagen før dagen, og forteller om hvordan jordmødrenes hverdag er og har endret seg under pandemien som startet i slutten av februar.

Farinaz høyde
På Fødeavdelingen på Rikshospitalet, arbeider Farinaz Mosavatchi.

Året 2020 er av World Health Organization (WHO) utpekt til å være alle verdens jordmødre og sykepleieres år. Dette er budskapet fra WHO på verdens helsedag 7. april. For under pandemien og i fortsettelsen av den så er det noen yrker som er uunnværlige –  som våre kjære jordmødre og sykepleiere.

Pandemien førte til nye rutiner innen smittevern, smittevernutstyr, organisering av pasienter og besøksforbud, for å nevne noen av endringene som ble innført i jordmødrenes hverdag.

På Fødeavdelingen på Rikshospitalet, arbeider Farinaz Mosavatchi.

Farinaz forteller at det er en krevende og utfordrende arbeidssituasjon under pandemien. Jordmor og den fødende kommer ganske nære hverandre.

– Det er en emosjonell situasjon for kvinnen og det blir ofte fysisk nær kontakt mellom oss. Og da er det veldig rart at vi ikke kan håndhilse først.

Farinaz og kollegene hennes tar i mot friske fødende kvinner uten korona-symptomer til Fødeavdelingen. Men har de symptomer på at de kan være smittet så må de vente ved et nyetablert smitterom, i påvente av testing for covid-19 sykdom.

smittevern2-1
– Er de i fødsel så må vi ved mistanke om covid-19 smitte, ha på oss munnbind og smittevernutstyr, er de bekreftet smittet med covid-19, så bruker vi munnbind, briller og visir i tillegg til smittevernutstyr, forteller Mosavatchi.

De er to om en graviditet

En av de nye rutinene som er innført under pandemien er at når partner får være med på fødsel så må de forlate sin kvinne og nyfødte baby etter tre timer.

Det er mange kvinner som er leie seg når partneren deres må dra fra sykehuset, sier Farinaz.

– De er jo to om en graviditet men på grunn av besøksforbudet på sykehuset så kan ikke partner bli med til barsel.

Som alle andre nordmenn så har også de fødende og partnere akseptert at nå er situasjonen sånn.

Og er det rolig på avdelingen så åpner jordmødrene opp for at de kan være litt lengre. Men først og fremst så forsøker de ansatte å gjøre den tiden de nybakte foreldrene har sammen etter fødsel, så koselig som mulig.

– Jeg forstår at mange er leie seg, jeg kan jo selv sette meg i deres situasjon og forstår at det blir veldig ensomt for kvinnen når partner må dra. Da synes jeg synd på dem.

– Vi merker hvor stor rolle partner har – savnet er stort. Og kvinnen må bli på barsel for vi vil ikke at kvinnen går ut av avdelingen og ned i fellesområder for å møte familien mens de er innlagt.

Sengseng
Det står senger klare for mor og barn

Tiltak er gjort for dem og deres trygghet

Farinaz vil gjerne at de kvinnene som er redde for å komme til sykehuset for å føde skal vite at nettopp innføring av smittevernrutiner gjør at de skal være trygge.

Kvinnene som er redde og engstelige for smitte må vite at tiltakene er gjort for dem og deres trygghet, men også for oss ansatte.

– Vi er jo i samme båt. Det er rolig her og lite folk, og vi er alle nøye som ved å vaske hender og bruke sprit, bekrefter hun.

Drømmejobben

Farinaz Mosavatchi er stolt av yrket sitt og hun sier helt uoppfordret at dette er drømmejobben hennes.

– Jeg blir like rørt hver gang jeg får være med når et nytt liv kommer til verden. Det å se et barn bli født og en familie dannet er et magisk øyeblikk.

GRATULERER ALLE JORDMØDRE MED DAGEN 5. MAI.

 

Les om fødsel og barsel på Ullevål sykehus

Les om fødsel og barsel på Rikshospitalet

 

 

 

 

 

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: