På «Hva er viktig for deg?»-dagen lanseres første episode i en ny podkast som vi har kalt «SyktFrisk». Den skal gi god informasjon til pasienter og pårørende på en tidsriktig måte, uten smitterisiko.
Som med alt annet satte covid19s innmarsj i Norge en stopper for det gode arbeidet vi gjør med å sette pasienter og pårørende i stand til å ta gode valg rundt egen helse og mestre egen livssituasjon. Det ble en brå slutt på temamøter, seminarer, gruppeterapi og lærings- og mestringskurs, fordi vi ikke lenger kunne samles for denne typen aktiviteter.
– Sånn kunne vi jo ikke ha det. Vi snakker om en lovpålagt og viktig oppgave vi som sykehus forvalter. Økt kunnskap om egen helse og sykdom kan bidra til å skape forståelse, forutsigbarhet og trygghet og gjøre det enklere å håndtere og mestre hverdagen. Kunnskap om egen sykdom og helse er en forutsetning for å kunne medvirke i beslutninger om egen helse. Så da måtte vi finne andre måter å gjøre dette på, sier Kjersti Tveten, prosjektleder for «SyktFrisk» og spesialrådgiver i Avdeling samhandling, helsekompetanse og likeverdige helsetjenester.
Løsningen ble som for så mange andre digital, og med Regionalt kompetanstjeneste for pasient- og pårørendeopplæring i Helse Sør-Øst som partner, kastet de seg inn i lydstudioet.
Helsekompetanse rett i øret
Målet med podkasten er å øke helsekompetansen hos pasienter og pårørende. Vi vet ganske mye om hvor viktig akkurat det er for å sikre at pasientene forstår det vi prøver å formidle.
«Forskning viser at halvparten av oss ikke forstår helseinformasjon. Mange glemmer muntlig informasjon rett etter at den er gitt. Og så mange som én av fire pasienter tør ikke å spørre om det de lurer på fordi de er redde for å være til bry. Dette utgjør en stor pasientrisiko.»
– Prinsippene om brukermedvirkning, tverrfaglig innhold og evidensbasert kunnskap ligger til grunn i podkasten slik den gjør i all pasient- og pårørendeopplæring. Vi håper podkasten vil kunne bidra til at pasienter får nyttig informasjon før en sykehusinnleggelse og følgelig kan møte mer forberedt til konsultasjonene, sier Anette Eie, spesialrådgiver i Stab Samhandling, helsekompetanse og likeverdige helsetjenster.
– De første episodene er generelle og passer for alle pasienter og pårørende. Vi har kalt dem «Beveg deg godt», «Spis godt», «Tenk godt», «Les godt» og «Hva er viktig for deg?». Etter hvert ser vi for oss å kanskje lage noen mer diagnosespesifikke episoder, men fokuset vil hele tiden være på å gi pasienter og pårørende kunnskap til å mestre sin situasjon og få en så god helse som mulig forteller Tveten.

Sykt gøy, men sykt skummelt
«Det har vært sykt gøy og sykt skummelt å jobbe på denne måten, og læringskurven har vært bratt. Som fagpersoner er vi vant til å holde kurs for pasienter og pårørende som varer over flere dager. Nå skal vi få essensen ut i 20 minutters episoder, og må tenke og prioritere på en helt ny måte. Og det å omsette vår ekspertise til et format som skal ha en balanse mellom lyttevennlighet og fag er utfordrende på en god måte. Det skjerper hvordan vi tenker på det vi kan fra før. Og det er både morsomt og lærerikt.»
– Vi har veldig trua på dette! Vi har gått utenfor vår egen komfortsone her. Det er flere av oss som hverken er glad i kamera eller lyden av vår egen stemme, men vi svelger det fordi vi vet at behovet for kunnskap er stort, forteller Tveten og Eie.

Gjengen som står bak er Anette Strømsbo Gjørv, Linda Schade Andersen, Anette Eie og Kjersti Tveten, alle med et stort engasjement. Podkasten har egenkomponert musikk fra Magnus Østvang fra Sykehuset Innlandet, og med jordnærhet og hjerte for faget.
«Brukerutvalget og ungdomsrådet heier på oss. De har kommet med gode innspill som vi har tatt med i planlegging og utførelse. Og pasienter og pårørende vi har snakka med ser frem til en ny måte å få informasjon på. Selv om det høres veldig lett ut å lage podkast er det mye vanskeligere enn en skulle tro. Vi skal kunne stå inne for det som blir sagt, fordi folk skal være sikre på at informasjonen de får her er kvalitetsstemplet. Samtidig må vi lage et produkt som er godt å lytte til.»
Dette er fremtiden, men fremtiden er ikke bare dette
«Syktfrisk» er ingen «quick fix», men den kan hjelpe deg på veien til å mestre hverdagen med helseutfordringer.
– Mange av kursene vi tilbyr er for pasienter. Podkasten kan dermed være en kunnskapskilde for pårørende også, som ikke har samme tette dialogen med helsevesenet, forteller Eie.
– Pasienterfaring er viktig i arbeidet med å få andre pasienter til å mestre sin diagnose. Derfor har vi også fokus på pasienthistorier og brukerperspektiv. Men de fysiske møtene, altså kurs, er fortsatt viktig, ikke minst for å treffe andre pasienter, legger Tveten til.

«Vi vil kunne nå mange flere pasienter og pårørende med en podkast, bare tenk på de med lang reisevei, krevende jobb- eller familiesituasjoner eller mobilitetsvansker. Dagens situasjon, der pandemi og smitterisiko har ført til at fysiske kurs må avlyses, er først og fremst en pådriver for å sette podkast-ideen ut i livet. Men podkast-formatet er også veldig attraktivt fordi det er så tilgjengelig for alle. De aller fleste eier i dag en smarttelefon eller annen innretning der de kan lytte til podkast. Den kan pauses, spoles i og høres om igjen mange ganger, noe som gjør det enklere å få med seg informasjonen du trenger. Du kan høre episodene fra hvor som helst i landet og i verden, du kan høre de mens du er på reise, går en tur, ligger på sofaen, støvsuger eller gjennom høyttaler sammen med en pårørende eller venn. Det eneste du trenger er mobilen, et nettbrett eller en PC.»
SyktFrisk er altså ikke en erstatning for pasient- og pårørendekurs. Dette er et supplement til kursene. Gjennom podkasten kan pasienten både forberede seg til kurs og repetere informasjon som en allerede har fått. Det er selvsagt fullt mulig å velge når og i hvilken rekkefølge man vil høre om de ulike temaene.
– Læring skjer over tid. Og denne podkasten er bare en bit av det. Vi må være flere steder, på flere plattformer, mener Tveten.
Et meningsfullt bidrag
«SyktFrisk» er vår første podkast innen pasient- og pårørendeopplæring. Den er kunnskapsbasert og hver episode har en medisinsk-faglig ansvarlig. Med «SyktFrisk» fyller vi et tomrom som dels har oppstått som følge av covid19, men dels også har vært der fra før; et behov for kvalitetssikret og kvalitetsstemplet helseinformasjon gjort lett tilgjengelig. Dette er lavterskel deling av helseinformasjon.
– Det vi gjør nå er veldig meningsfullt. Dette er et godt alternativ for, pasientene våre og de pårørende. Alle kommer seg ikke fysisk på kurs, sier Tveten.
Bent Høie sa i sin sykehustale tidligere i år: «Jo mer pasienten forstår, jo bedre blir behandlingen, jo lettere blir det å mestre sykdom, jo enklere blir det å ta valg som fremmer god fysisk og psykisk helse.»
Dette er ett bidrag. Og vi har så vidt begynt!
Legg igjen en kommentar