Arbeid som en del av behandlingen ved Seksjon for tidlig psykosebehandling (TPB)

Seksjon for tidlig psykosebehandling har søkt og fått innvilget midler fra Helsedirektoratet til å ansette jobbspesialister. Jobbspesialistene vil inngå i behandlingsteam og bistå personer med psykoselidelser med å skaffe seg arbeid i tråd med ønsker og yrkesmål.

Tekst: Karl Otto Hagland og Trine Sandal. Illustrasjonsbilde, Shutterstock

Et meningsfylt innhold i hverdagen er like viktig for personer med en psykoselidelse som for andre. Deltakelse i arbeidslivet er en sentral verdi i samfunnet og er med på å fremme tilhørighet og selvstendighet og er en viktig kilde til opplevelse av anerkjennelse og felleskap. Arbeid og aktivitet kan videre bidra til å strukturere hverdagen, til økt livskvalitet og et bedre selvbilde. Ut over å sikre et økonomisk grunnlag er arbeid også en viktig identitetsmarkør og forbundet med færre innleggelser og bedre oppfølging av ulike behandlingstiltak. Omfattende forskning viser positive effekter av arbeid for personer med psykoselidelser blant annet i form av symptombedring, bedre oppfølging av behandlingstiltak og redusert behov for helsetjenester.

For å øke sysselsettingen blant personer med psykiske lidelser er det gjennomført flere tiltak i regi av Arbeids- og Velferdsdirektoratet og Helsedirektoratet, blant annet Jobbmestrende Oppfølging (JMO) og Individuell Jobbstøtte (IPS). Målet med disse tiltakene er å hjelpe personer med psykiske lidelser til å være i jobb, til tross for helseproblemer.

Ulike studier viser at så mange som 70 % av personer med schizofreni uttrykker et ønske om å være i arbeid. I en undersøkelse gjort blant førstegangssyke fant man at arbeid og utdanning var de viktigste målene, mens symptomremisjon ble rangert som langt mindre viktig. Til tross for samfunnspolitisk vilje til økt arbeidsdeltakelse for alle og ønske om arbeid, er likevel den faktiske sysselsettingen i gruppen fremdeles svært lav, med kun mellom 5 og 10 % i arbeid i norske studier. Det er med andre ord fortsatt behov for målrettet satsning på arbeid for gruppen med alvorlige psykiske lidelser.

Jobbspesialistene ved TPB vil arbeide etter individuell jobbstøtte (IPS) og jobbmestrende oppfølgingsmetodikk (JMO). I praksis innebærer dette blant annet at ordinært arbeid er målet og oppfølgingen er tett og tidsubegrenset. Videre vil jobbspesialistene benytte seg av kognitive teknikker (kognitiv adferdsterapi og kognitiv trening) i oppfølgingen.

TPB er en spesialseksjon som ledes av Karl Otto Hagland. Seksjonen har egen poliklinisk drift med ca. 100 pasienter, samt en døgnenhet med plass til 10 pasienter. Poliklinikken har et dagrehabiliteringstilbud som tilbyr ulike aktiviteter og benyttes av mange.

JMO IPS vil være et tilbud på seksjonsnivå. Jobbspesialistene vil dermed være knyttet opp mot alle seksjonens behandlere, døgnenheten og dagrehabiliteringen og delta i team-, behandlings- og statusmøter. Jobbspesialistene vil dessuten være bindeleddet i det tette samarbeidet mellom pasient, behandler, NAV og arbeidsgiver/ordinære arbeidsplasser. Jobbspesialistene vil i den forbindelse bistå pasienten med bevisstgjøring av egne preferanser, kompetanse og kvalifikasjoner knyttet til arbeid i tillegg til å bedrive karriereveiledning. De vil også være aktive i gjennomføringen av kognitiv trening og teknikker fra kognitiv terapi rettet mot arbeid.

Arbeid er et av de viktigste målene for våre pasienter. Vi ønsker å ta dette på alvor og integrere arbeid som en naturlig del av vår behandlingstilnærming.

Illustrasjonsbilde, shutterstock, mennesker

Legg igjen en kommentar

Blogg på WordPress.com.

opp ↑