Ambulansen som er utrykningsklar og miljøvennlig

Ambulansenes beredskap kan bety alt når sekundene teller. Nå har Prehospital klinikk funnet ut hvordan de kan være utrykningsklare på en miljøvennlig måte.

1. september ble et annerledes beredskapspunkt etablert på Ryen i Oslo. Prehospital klinikk har opprettet et nytt vaktlokale for å erstatte beredskapspunktet som var på Abildsø. Det nye vaktlokalet er innredet med hvilerom, TV, trådløst internett, toalett og kjøkkenfasiliteter. Og utenfor står ambulansen utrykningsklar, takket være strømkabelen mellom bilen og husveggen.

Bra for alle parter
– De andre beredskapspunktene har vi etablert bare for pasientenes skyld. På bensinstasjonen står bilene på tomgang mens de venter på oppdrag fordi bilen må holdes varm, ikke minst på grunn av det medisinske utstyret. Beredskapspunktet på Ryen er tvert imot miljøvennlig fordi bilen holdes varm ved hjelp av strøm og ikke står på tomgang, sier stabsleder og miljøkoordinator Anders Halden ved Prehospital klinikk.
Beredskapspunktet på Ryen dekker opp for rundt 140.000 innbyggere øst i Oslo. Halden forteller at vaktlokalet er en smart investering for befolkningen, økonomi og de ansatte i ambulansetjenesten.
– Denne ordningen er mye bedre, både for personellet og miljøet. De ansatte får det selvsagt også bedre når de er på vakt. De får fasiliteter, kan strekke på seg, gå på toalettet, koke seg kaffe og ellers hente seg litt inn når de har mulighet til det. I tillegg er vaktlokalet betjent 24 timer i døgnet, noe som gir en ekstra sikkerhet for befolkningen, sier han.

Skjerper seg for miljøet
Ambulanseavdelingen i Oslo og Akershus har rundt 170.000 oppdrag i året og tallet vokser stadig. I dag finnes det fem faste beredskapspunkter; Ryen, Grorud, Strand, Vinterbro og Skedsmokorset. Ordningen med beredskapspunkter ble en realitet i 2016 og har gitt bedret respons- og utrykningstid til pasientene våre ved tidskritiske hendelser.

Les mer: Nå er vi endelig miljøsertifisert!

Her kan du lese alle sakene om hvordan sykehuset skal bli mer miljøvennlige

Ambulansenes beredskapspunkt, utenom vaktlokalet på Ryen, er plassert på faste bensinstasjoner. Her sitter ambulansepersonellet og venter på å rykke ut på nye oppdrag i nærområdet. Bilene skifter når man får oppdrag eller kjører tilbake til sin stasjon etter en time mellom klokken 08 til klokken 22. Mens de venter på oppdrag må bilen holdes varm ved tomgang.
Ordningen med beredskapspunkt har altså gitt gode resultater for pasientene, men dessverre ikke for miljøet. Dette har vært et viktig tema i arbeidet for miljøsertifiseringen av OUS. Et av våre overordnede mål fra 2018 til 2020 er å redusere CO2-utslipp med 10 prosent på områdene energi og transport, ved å redusere energiforbruk og ved bruk av fornybar energi. De konkrete tiltakene som Prehospital klinikk skal gjøre er å skaffe flere el-biler, bruke et såkalt flåtestyringssystem for «å kjøre smartere» og redusere unødvendig kjøring, og redusere mest mulig av tomgangskjøringen.

Flere tiltak kommer
Vaktlokalet på Ryen er det første tiltaket som er gjennomført. Per nå er det ikke realistisk å bytte ut ambulansene som kjører på fossilt drivstoff, påpeker Anders Halden.
— En endring over til el-bil for ambulansene vil nok ta noe tid. Men vi vurderer å bytte ut flere av våre tekniske supportbiler. De har vi rundt 10 stykker av, sier han.

Flåtestyring er også et realistisk og godt tiltak, mener Halden.
— Flåtestyring hjelper oss med å kjøre mer jevnt. Som regel kjører vi 27 kilometer på hvert oppdrag, men flere kilometer av dette er ofte unødvendig kjøring. Ved flåtestyring brukes det et dataprogram som har oversikt over hvilke biler som er nærmest oppdraget og kan foreslå de smarteste løsningene for utrykning. Dette er både lurt og økonomisk, sier han.

Arbeidet for miljøsertifisering har vært lærerikt og gjort mange ansatte mer klar over hvilke dårlige vaner vi må gjøre noe med.
– Vi sprøyter for eksempel ikke lenger brukte medisiner ned i vasken. De skal plasseres i gule bokser, sier Paramedic Dennis Øynes.
— Vi bruker også mye utstyr. Særlig ved trafikkulykker kan det hope seg opp litt søppel, men vi rydder alltid godt opp etter oss. Som regel har vi en bil igjen etter oss som rydder opp, sier kollega Philip Lund.

Vil ha flere vaktlokaler
Foreløpig er det bare på Ryen at bensinstasjonen har blitt byttet ut med et leid lokale, men Halden legger ikke skjul på at han ønsker flere slike lokaler.
— Enn så lenge har vi leiekontrakt på Ryen for ett år. Men allerede nå ser vi at dette er en suksess og at vi kommer til å fortsette med dette. Vi undersøker også mulighetene til å leie lokaler i Groruddalen og Bærum, sier han.

ambulanse, miljø 1
Paramedic Dennis Øynes og kollega Phillip Lund (til venstre) synes er klart bedre å være i beredskap for neste oppdrag i vaktlokale på Ryen i stedet for å vente i en ambulanse på tomgang. Foto: Elin B. Øvrebø

Nina Due leder arbeidet for å få satt miljøledelse i system i OUS. Hun synes det er flott at Prehospital klinikk allerede i høst gjorde konkrete tiltak for å bli mer miljøvennlige.
— Deres innsats hjelper oss med å oppfylle våre miljømål. Det er også interessant å se at tiltakene kan gi en økonomisk gevinst, sier hun.

Legg igjen en kommentar

Blogg på WordPress.com.

opp ↑