Bedre kvalmebehandling for kreftpasienter Kreftklinikken

Kvalme og oppkast er noen av de mest plagsomme bivirkningene ved kreftbehandling. En tverrfaglig arbeidsgruppe i Kreftklinikken har nå fått på plass en ny prosedyre for kvalmebehandling som skal gjøre livet litt lettere for kreftpasientene våre.

Dersom kvalme etter medikamentell kreftbehandling blir for plagsom kan det medføre tilleggsproblemer og tilstander som redusert næringsinntak og dehydrering. Dette kan redusere pasientens livskvalitet i så stor grad at pasienten ikke ønsker å fullføre anbefalt behandlingsforløp. Å forebygge og behandle kvalme og oppkast er derfor essensielt i medikamentell kreftbehandling.

Derfor er det et viktig fremskritt at OUS nå har fått en ny retningslinje for kvalmebehandling for kreftpasienter:
Kjemoterapiindusert kvalme og oppkast – medikamentell behandling
Kvalme ved kjemoterapi (cytostatika, cellegift)

Retningslinjen var i utgangspunktet en lokal retningslinje for Avdeling for kreftbehandling i Kreftklinikken. Det er denne retningslinjen som har gjennomgått en omfattende revidering og har blitt løftet på nivå 1. Leger, sykepleiere og farmasøyter fra alle kliniske avdelinger i Kreftklinikken har systematisk utarbeidet råd og anbefalinger til å gjelde alle voksne kreftpasienter som får medikamentell kreftbehandling ved OUS. Anbefalingene i retningslinjen bygger på kunnskapsbasert praksis og har til hensikt å bidra til å ta gode beslutninger, samt til å redusere uønsket variasjon og fremme god kvalitet på kvalmeprofylakse og kvalmebehandling tuftet på et solid kunnskapsgrunnlag.
Retningslinjen gir anbefalinger for profylakse og behandling av kvalme, brekninger og oppkast ved medikamentell kreftbehandling, også i kombinasjon med stråleterapi. Pasientinformasjonen er helt ny.

Arbeidsgruppen som har utarbeidet retningslinjen har bestått av:
Ragnhild Taarud (leder), Anja Rolandsson, Silje Hermanrud, , Kjetil Boye, Jan-Åge Olsen, Gunnar Balle Kristensen, Martin Paulson, Christin Arnesen, , Maria- Helen Kurki Larsen, Anne Grønstad, Irvin Cehajik, Kjersti Stokke (veileder).

På bildet fra venstre: Kjetil Boye, Ragnhild Taarud og Silje Hermanrud
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: