Snart får pasientene vite hvem som har sett i journalen

OUS har visning av journaldokumenter igjennom MinJournal. Fra mars 2019 vil denne visningen gjøres gjennom http://www.helsenorge.no. Da vil også pasientene få innsyn i journalloggen.

Journalloggen viser hvem som har sett i pasientjournalen.

Velg riktig rolle og begrunnelse for tilgang

Pasienten har en juridisk rett til å se hvem som har vært inne i hans eller hennes journal, uansett om oppslaget er grunnet i helsehjelp eller administrasjon. Dette er ikke nytt. Det nye er at tjenesten nå blir tilgjengelig på nettet i gjennom portalen helsenorge.no. Alle som har tjenstlig behov for å jobbe i en pasientjournal skal arbeide på samme måte som før.

I det vanlige arbeidet trenger du ikke å tenke på tilganger og beslutningsmaler, fordi du får tilgang til journalen til de pasientene du har et pleie- eller behandlingsansvar for (implisitt tilgang). Men noen ganger vil det være nødvendig å gi seg selv eller andre tilgang utfra type arbeid eller uforutsette situasjoner som oppstår (eksplisitt tilgang). Da er det viktig at du velger riktig beslutningsmal (begrunnelse for tilgang). Det er den som forklarer for pasienten hvorfor noen har gjort oppslag i journalen.

–Pasientene får et reelt bilde av hvem som har gjort oppslag i journalen, og trolig vil det være flere personer enn det pasienten forventer seg. Det er mange grunner til at sykehusansatte må gjøre oppslag i journal for å yte eller administrere helsehjelpen i sitt daglige arbeid, sier Hilde Myhren som er systemeier for DIPS i Oslo universitetssykehus.

Ser alle som åpner journalen

Pasientene vil få se alle ansatte som har åpnet journaldokumenter. De kan se navn, avdelingstilhørighet, rolle og begrunnelse for tilgang. Logg blir først synlig en uke etter at oppslag i journalen er gjort.

–Alle pasienter skal være trygge på at pasientinformasjonen deres blir håndtert på en god måte, og de skal oppleve å ha kontroll over egne personopplysninger. Å gi pasienten innsyn i loggen over hvem som har vært inne i journalen er en naturlig del av innsyn i egen journal, sier Myhren.

Hilde-avlang-2 foretrukket
Hilde Myhren Hilde Myhren er systemeier for DIPS i Oslo universitetssykehus. Foto: Nina E. Gausdal Try

 

Rett til å få forklaring

En del pasienter vil være opptatt av om noen de kjenner som jobber på sykehuset har vært inne i journalen deres. Etter Personopplysningsloven (§18) kan pasienten kreve en forklaring på hvorfor det er gjort oppslag i journalen. Hvis pasienten har spørsmål om et spesifikt oppslag, finnes det informasjon og skjema på helsenorge.no som pasienten kan bruke. Se Hjelp for innsyn i Pasientjournal.

Kan nekte innsyn

Det skjer at helsepersonell/ansatte opplever trusler fra en pasient, og er redd for hva pasienten vil gjøre dersom personen får lese innholdet i journaldokumentet eller får tak i navnet på den ansatte. I disse særskilte tilfellene kan den ansatte nekte pasientinnsyn i journaldokumentet de skriver i. Dokumentet vil da ikke bli synlig for pasienten. Dersom det er viktig at navn på ansatt ikke blir synlig for pasienten, må journalen sperres for pasientinnsyn. Da vil hverken journaldokumenter eller logg bli synlig. Ta e-læringskurset for å lære om hvordan dette gjøres.

Se også ofte stilte spørsmål om innsyn i journal og logg

Tilgangsloggen fra og med 15. oktober 2018 blir tilgjengelig for pasientene. Skal du gjøre oppslag på en pasient er det derfor ekstra viktig at du bruker riktig rolle i DIPS og vet hvordan man kan unndra visning på nett der det er nødvendig.

Journallogg på oppslag i journal etter 15. oktober 2018 vil bli omfattet av innsynstjenesten. Selve tjenesten skrus på i mars 2019.Har du spørsmål om dette? Ta det obligatoriske e-læringskurset nå!

E-læringskurset finner du i Læringsportalen

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: