Forbedringsarbeid i 9 pakkeforløp for kreft

Tiltak for bedring av pakkeforløp kreft ved Oslo universitetssykehus vil framover konsentrere seg om 9 av i alt 28 pakkeforløp. Ved hjelp av Lean-metodikk, kompetanseutvikling og tydeligere ansvarsfordeling, er målet rask forbedring av forløp som ligger dårligst an.

De 9 forløpene det nå skal dykkes dypere inn i for å bedre forløpstidene, er skjoldbruskkjertelkreft, bukspyttkjertelkreft, eggstokkreft, livmorkreft, lungekreft, prostatakreft, nyrekreft, metastaser med ukjent utgangspunkt og diagnostisk pakkeforløp.

– Det er positivt med en slik gjennomgang for å få kvalitetssikret alle ledd i pakkeforløpet, sier Elin Henriksen, avdelingsleder på Avdeling for gastro- og barnekirurgi. Avdelingen har ansvaret for pakkeforløp bukspyttkjertelkreft, som er ett av forløpene som skal prioriteres for å bedre forløpstidene.

Bruker for lang tid

Det nasjonale målet er at 70 prosent av pasientene som diagnostiseres med kreft skal inn i et pakkeforløp og at 70 prosent av disse skal behandles innen normert tid. I 2018 var det kun tre av forløpene ved OUS som oppfylte disse målene. I samråd med Driftsstyret for kreftområdet ble det derfor i februar nedsatt en hurtigarbeidende ressursgruppe for å se nærmere på hvor skoen trykker og iverksette tiltak som kan skape bedre og raskere forløp.  Les mer om arbeidet med pakkeforløpene.

– Vi vil i det videre arbeidet konsentrere oss om de 9 utvalgte forløpene, men mange av tiltakene vil ha overføringsverdi til andre forløp.  Arbeidet framover vil være inndelt i tre; analyse og forbedringstiltak i utvalgte forløp, kompetanseutvikling og etablering av en varig styringsmodell for pakkeforløp, sier fagdirektør og leder av ressursgruppen Kjell Magne Tveit.

Hovedutfordringer

Ressursgruppen har gjennomført møter med forløpsledere, avdelingsledere og klinikkledere i alle klinikker som har ansvar for pakkeforløp. Flere opplever at innføring av pakkeforløp har gitt bedre pasientbehandling. De multidisiplinære møtene fungerer godt i mange forløp, og flere sier at tidligere forbedringsprosjekter og møter med henvisende sykehus har ført til varig forbedring av pasientflyten. Men analysen avdekker også flere utfordringer.
– Mange forløpsledere opplever at de ikke har fått avsatt nok tid til å virke i rollen og heller ikke får tilstrekkelig støtte til forbedring av egne forløp. Flere nevner at kapasiteten på sentralt henvisningsmottak, og innen patologi, radiologi og operasjon, fører til forsinkelser. En travel hverdag for forløpskoordinatorer gir dessuten etterslep i registrering og feilkoding, sier Tveit.

En annen utfordring som nevnes er manglende undersøkelser og informasjon fra henvisende sykehus. Flere forløpsledere og -koordinatorer nevner også at dagens rapporter ikke gir tilstrekkelig innsikt i eget forløp og forbedringsområder.

Pakkeforløp_ufordringer

Grafen viser noen av utfordringene som er avdekket i analysen av pakkeforløp kreft.

Videre arbeid

I ledermøtet 5. mars ble det besluttet at arbeidet med bedring av pakkeforløp skal prioriteres i de utvalgte klinikkene. Ressursgruppen planlegger å starte forbedringsarbeidet i pakkeforløp for eggstokkreft, nyrekreft og skjoldbruskkjertelkreft. Deretter blir det oppstart i tre nye forløp etter påske og de siste tre fram mot sommeren. Planlagte tiltak omfatter møter og arbeidssamlinger med forløpsleder og -team i utvalgte pakkeforløp, prosessanalyse, kompetansekartlegging og kompetanseutviklingstiltak som f.eks. e-læring, klasseromskurs og veiledning, samt videre drift av pakkeforløp og rapportering.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: