Nytt regionalt system for medikamentell kreftbehandling i OUS

En pilot for innføring av et nytt system for medikamentell kreftbehandling er godt i gang på OUS. – Målet er å ha ett felles regionalt system i Helse Sør-Øst for bestilling, produksjon og administrering av kjemoterapi. Dette vil sikre høy kvalitet og likeverdig medikamentell kreftbehandling, uavhengig av behandlingssted, sier klinikkleder på Kreftklinikken Sigbjørn Smeland.

Piloten startet på Ullevål sykehus i april 2016 og avsluttes i 2018. Så langt er det nye regionale systemet CMS (Chemotherapy management system) – som erstatter systemet Cytodose – tatt i bruk på kurer ved lungekreft, brystkreft, urologisk kreft, hematologi og mage- og tarmkreft. Videre utrulling i Oslo universitetssykehus og Helse Sør-Øst fortsetter senere i 2017 og 2018. Systemet er for tiden under innføring ved Sykehuset i Vestfold og Sykehuset Østfold.

Gradvis innføring

Kjersti Hornslien, seksjonsleder i Avdeling for kreftbehandling, og til nå medisinsk ansvarlig i prosjektet, sier gradvis innføring av begrensede områder og brukere har vært én av nøklene til suksessen så langt.

Kjersti+Hornslien
Kjersti Hornslien, seksjonsleder i Avdeling for kreftbehandling, har vært medisinsk ansvarlig i prosjektet

– I tillegg til viktigheten av gradvis innføring av én og én tumorgruppe, har det også vært avgjørende at prosjektet har tung involvering av klinisk personell med mye kompetanse på sine respektive områder. Her må klinisk fagkunnskap og IKT-kompetanse gå hånd i hånd, sier Hornslien.

– Ved å benytte oss av disse metodene i gjennomføringen av piloten har vi kunnet hente erfaringer fra de ulike områdene for å sikre god kjennskap til systemet før vi implementerer på det neste. Det har også vært enklere å stanse opp, evaluere, tilpasse og gjøre endringer underveis i tett dialog med brukere og leverandør, forteller hun.

Hever kvalitet og pasientsikkerhet

Innføringen av ett felles regionalt system i Helse Sør-Øst for bestilling, produksjon og administrering av kjemoterapi skal sikre høy kvalitet og likeverdig medikamentell kreftbehandling, uavhengig av behandlingssted. I dag er det flere sykehus som ikke har en digital løsning for medikamentell kreftbehandling.

Sigbjørn_Smeland
Et regionalt system for medikamentell kreftbehandling sikrer høy kvalitet og likeverdig medikamentell kreftbehandling, uavhengig av behandlingssted, sier klinikkleder i Kreftklinikken Sigbjørn Smeland.

– Alle brukere i regionen vil nå få samme datasystem som hjelpemiddel og støtte. Dette tilrettelegger for bedre samhandling på tvers av helseforetak. Vi hever kvalitet og pasientsikkerhet gjennom samlet faglig styring, felles kvalitetsnormer og regional oversikt over praksis innen medikamentell kreftbehandling. I tillegg sikrer vi samtidige oppdateringer i henhold til nasjonale behandlingslinjer, sier Sigbjørn Smeland.


Felles, regionalt kurbibliotek

Med det nye systemet vil informasjon og rutiner i fremtiden være lett tilgjengelig elektronisk, i stedet for gjennom manuelle prosesser. I tillegg gir løsningen felles standard arbeidsprosesser, rapporter og et kurbibliotek som gjør at pasienter får samme type behandling på alle sykehus, forklarer Hornslien.

– CMS gir oss et nytt regionalt kurbibliotek, likt tilbud for medikamentell behandling, mal for standard arbeidsprosesser og like pasientrapporter. Dette berører også Sykehusapotekenes produksjonsprosedyrer som nå alle er inkorporert i systemet. De gamle løsningene vi har i OUS og Helse Sør-Øst forøvrig tilbyr kun lokale kurbibliotek. Det vil si at kurene kan være ulike på de forskjellige lokalisasjonene. Arbeidet med å legge alle disse over i det nye kurbiblioteket er en enorm jobb, og dreier seg om mellom 800-900 kurer. I tillegg skal det gjennomføres opplæring av alt helsepersonell som skal bruke CMS, sier Hornslien.

Utfordrende og komplekst

Halvparten av helsepersonell i Helse Sør-Øst som skal ta i bruk den nye løsningen, er vant til å bruke elektronisk verktøy gjennom sin bruk av Cytodose.

– Det er kanskje en større overgang for de sykehusene som går fra papir til elektronisk løsning. Det gjør vi ikke her, men vi ser jo at det ofte kan være en større utfordring å måtte avlære et gammelt system for deretter å læres opp i et nytt, kontra det å lære et helt nytt system og verktøy fra bunnen av. Brukergrensesnittet ser annerledes ut og kurene heter ikke lenger det samme som tidligere, sier Hornslien.


Lik behandling i hele regionen

Selv om det er et komplekst prosjekt og ikke alle har sett nytteverdien av å bytte system fra noe de kjenner, til et nytt system som CMS, understreker Kjersti Hornslien at dette er et viktig steg i riktig retning for å bidra til lik behandling for alle med kreftsykdom i regionen.

– Nå flytter vi det elektroniske verktøyet nærmere pasienten og sykepleierne får dermed enda et kvalitetssikrende ledd. Videre fremover skal vi jobbe frem kortversjoner av støtteinformasjon slik at helsepersonell kan få utdypende informasjon tilhørende hver kur. Dette er informasjon som for eksempel legen trenger når hun eller han skal ta stilling til om det skal gjøres doseendringer eller om en kur skal utsettes. Det kan også være undersøkelser som skal utføres underveis samt lengde og varighet på kur. Dette gir beslutningsstøtte for kur og er spesielt viktig blant annet for leger under utdanning, avslutter hun.

Støtteinformasjonen for alle brukere av CMS i regionen vil finnes i OUS sin e-håndbok som er tilgjengelig for hele Helse Sør-Øst.

 

Alle brukerveiledninger for det nye systemet kan hentes i e-håndbok.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: