OUS beholder status som Comprehensive Cancer Centre (CCC)

Sigbjørn_Smeland
Sigbjørn Smeland

For godt og vel et år siden ble OUS’ søknad om å bli Comprehensive Cancer Centre (CCC) godkjent. Godkjenningen forutsatte at vi tok tak i noen sentrale utviklingsbehov. Denne uken fikk vi melding om at Akkrediteringsstyret i Organisation of European Cancer Institutes (OECI) var tilfreds med handlingsplan og framdrift og at vi dermed opprettholder statusen som et CCC-sykehus.

 

– Dette er veldig tilfredsstillende, sier Sigbjørn Smeland, leder for Driftsstyret for kreft i Oslo universitetssykehus.

– En av de sentrale utfordringene som kom opp i denne akkrediteringen var fraværet av koordinerende funksjoner på kreftområdet innad i OUS knyttet til både diagnostikk, behandling og forskning. Vi har nå i over ett år hatt et velfungerende driftsstyre for kreft med eget arbeidsutvalg og forskningsutvalg. Dette er blitt en arena både for å styrke dialogen på tvers i pasientforløpene, håndtere tverrgående flaskehalser og sette tverrgående utviklingsmuligheter på dagsorden, poengterer Smeland.

Kreftsymposium

For et par uker siden samlet Driftsstyret for kreftområdet et hundretalls ledere innen kreft i OUS til et kreftsymposium. Her var også utenlandske gjester invitert og presenterte sine erfaringer og ambisjoner i forhold til CCC-akkrediteringen. En av disse

Johanna_Mattson_HUS
Jonanna Mattsson

var leder for kreftsenteret ved Helsinki universitetssykehus, Johanna Mattsson.

 

– Vi opplevde at CCC-akkrediteringen løftet kreftforskning og behandling i HUS til nye høyder, sa Mattsson.

– Akkrediteringen, og spesielt det organisatoriske og faglige arbeidet vi måtte gjøre for å bli akkreditert for fem år siden, gjorde at vi nå har en mye mer tverrfaglig tilnærming til kreftforskning og behandling, fortsatte hun.

Helsinki universitetssykehus er nå i prosess med å re-akkrediteres som et CCC, etter å ha hatt akkreditering i fem år allerede.

Løsninger på tvers av fag

Kreftsymposiet løftet også fram viktige prosjekter og prosesser som illustrer betydningen av løse problemer og utnytte muligheter på tvers av fag, forskningsnivåer og organisasjonsenheter innen det som samlet kan kalles OUS CCC Kreftsenter.  Innen forskning ga Håvard Danielsen, leder av Institutt for kreftgenetikk og informatikk, en presentasjon av DoMoore prosjektet som tar sikte på å utvikle og teste ut løsninger for morgendagens patologi. Ragnhild Lothe og Bjørn Atle Bjørnbeth la fram sitt omfattende forskningsarbeid knyttet til tykk- og endetarmskreft som spenner fra laboratorieforskning til klinisk utprøving.

Diagnostistisk støtte er sentralt for alle kreftformer. Avdelingsledere innen patologi, Ying Chen, og radiologi, Turid Vetrhus, snakket hvordan de utvikler egne ansvarsområder og krav til samarbeid med klinikere med sikte på å kunne levere tilfredsstillende tjenester framover. En nøkkelrolle i koordinering av pasientforløpene er forløpskoordinatorer. Helsefaglig rådgiver i KIT, Torill Krøvel, og forløpskoordinator i AKB, Anne-Lene Bull, var derfor invitert til å snakke om tre års erfaringer med forløpskoordinatorer innen kreftforløpene. Krøvel leder en arbeidsgruppe oppnevnt av Driftsstyret for kreftområdet som skal foreslå forbedringer i forhold til hvordan denne rollen skal fylles framover.

På Kreftsymposiet deltok også professor Inger Sandlie, medlem av OUS CCC Scientific Advisory Board (SAB), for å legge fram konklusjonene fra SABens ferske rapport etter gjennomgangen av kreftforskning i OUS i april.

SAB-rapporten og noen av innleggene på kreftsymposiet finnes på intranettsiden Kreft i OUS – Oslo CCC

Legg igjen en kommentar

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

opp ↑