Miljøvennlig tiltak ved Radiologisk avdeling

Klinikk for Radiologi og nukleærmedisin (KRN) har iverksatt returordning for jodholdige kontrastmidler. Tidligere ble det behandlet som farlig avfall og destruert. Nå blir det til et nytt produkt.

Retur av kontrastmiddel-rester

Radiologisk avdeling, Ullevål /Aker, er storforbruker av kontrastmidler. Disse midlene brukes til pasientundersøkelser, spesielt ved CT-undersøkelser, men også ved en del røntgen- og gjennomlysningsundersøkelser. Det benyttes ulike typer kontrastmidler.

– Jod som er en av hovedingrediensene i kontrastmiddel, er ikke en fornybar ressurs og utslipp i naturen er derfor ikke ønskelig, sier Heidi Jørgensen, avd.leder ved Avdeling for radiografi Ullevål/Aker. Derfor ble vi veldig glad når det kom på plass en avtale med GE Healthcare i 2018 om en returavtale til GE for gjenvinning av jod. GE Healthcare er både kontrastmiddelprodusent og leverandør.

Radiologisk avdeling leverte i 2018 ca 55 liter med kontrastmiddel til destruksjon som farlig avfall. Målet fremover er at dette skal bli til nye produkter. Potensialet er større dersom alle i KRN (klinikk for radiologi og nukleærmedisin) benytter ordningen.

– Returordningen gjelder for de jodholdige midlene Omnipaque og Visipaque fra GE Healthcare. Det er disse kontrastmidlene vi bruker mest av, sier Jørgensen.

Kontrastveske+2
Fra venstre bak Kari Stangeland, Sykehusapotekene, Nina Due, seksjonsleder Grønt sykehus, Heidi Jørgensen, avd.leder Avdeling for radiografi UL/Aker, Jonas Walle Vadstein, radiograf. Venstre foran Ruth Mona Tjønneland, seksjonsleder Konvensjonell Radiografi Ullevål.

Returordning

– Avtalen går ut på at vi får beholdere fra GE, disse rommer ca 3,4 liter, sier Ruth Mona Tjønneland, seksjonsleder Konvensjonell radiografi Ullevål. – På alle aktuelle røntgenlaboratorier, blir det nå satt frem beholdere der kontrastmiddel blir samlet opp.

Til injeksjon av kontrastmiddel(CT), brukes en trykksprøyte med tilhørende slanger og koblinger. Til CT-undersøkelser brukes 500ml flasker som er beregnet til multidosepumpe til flere pasienter i løpet av en arbeidsdag. Slanger og pasientnært engangsutstyr, blir selvfølgelig skiftet etter hver pasient.

– Vi prøver å beregne at det ikke skal være noe igjen i flaskene etter dagens økt, men det er ikke alltid like lett å beregne. Vi har hele 5 CT-laboratorier på Ullevål og 1 på Aker og det blir ofte kontrastmiddelrester på hver plass. Bruk på kveld og natt varierer mye og her blir det også en del rester. Åpnet kontrastmiddelflaske skal også brukes innen en viss tid, sier Tjønneland.

Miljøgevinst

– Prosedyren for retur av jod-holdige kontrastmiddel ble tatt i bruk i klinikken i februar 2019. På 10 uker samlet vi opp 6 beholdere av 3,4 liter, sier Tjønneland. I tillegg har vi et høyt fokus på at kontrastmiddel i størst mulig grad blir brukt opp, så her gjelder det å planlegge bruken godt. 

– Kontrastmiddelrester blir med denne ordningen fra GE Healthcare en ressurs til gjenbruk av jod. Her får vi gratis drahjelp til å redusere sykehusets miljøfotavtrykk, sier Nina Due, seksjonsleder Grønt sykehus.

Oppdatert prosedyre

Nivå 1 prosedyren Kassasjon av legemidler og retur til apoteket er nylig oppdatert. Er dere interessert i å lære mer om returordningen for kontrastmidler? Da finner dere mer informasjon under punkt 4.3 i denne prosedyren.

Returen av kontrastmidlene går via apoteket til grossist og videre til GE Healthcare, Lindesnes.


Gir stafettpinnen videre

– Dette har det vært veldig gøy å være med på, siden alle ansatte har vært så motiverte. Nå håper vi flere enheter ved sykehuset vil ta i bruk returordningen, slik at vi sammen kan redusere vårt avtrykk på det ytre miljø, sier Jørgensen.

 

Legg igjen en kommentar

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

opp ↑