– Skal vi lykkes med pakkeforløpene er det helt avgjørende at vi har et kompetent korps med forløpskoordinatorer, sa klinikkleder Sigbjørn Smeland i sin innledning under Forum for forløpskoordinatorer for kreft.
Tekst og foto: Kristine Hetland Clark

Forumet ble arrangert for andre gang onsdag 27. november. Over 40 forløpskoordinatorer for kreft var samlet for faglig påfyll og erfaringsutveksling. Torill Krøvel som leder forumet, sier flere ting er kommet på plass siden forumet møttes første gang i mai i år.
– Vi har blant annet fått en godkjent stillingsbeskrivelse for forløpskoordinatorrollen og vi har begynt å jobbe med et kompetanseprogram for forløpskoordinatorer, sier Krøvel.
Viktig og krevende rolle
Sverige og Danmark var tidligere ute med pakkeforløp kreft. Erfaringene herfra er at forløpskoordinator er viktig for at pakkeforløpene skal fungere.
– Rollen som forløpskoordinator krever klinisk innsikt og kunnskap om pasientgruppene, gode kommunikasjonsevner og kjennskap til koding i DIPS. I tillegg skal de være et bindeledd mot henvisende instans, forløpsleder og leger. Derfor er det også svært viktig at forløpskoordinator deltar i MDT-møtene, sa Smeland. (*MDT= multidisiplinære team).

Smeland viste til at OUS fortsatt sliter med å oppnå de anbefalte forløpsidene for flere av pakkeforløpene, selv om det er gledelige forbedringer å spore, bl.a. innen gynekologisk kreft.
– Vi må gå dypt inn i forløpstallene for å forstå hvor og hvorfor det svikter. Her er forløpskoordinators kompetanse svært viktig, sa Smeland.
Pasientens «trådtrekker»
Mange forløpskoordinatorer opplever en stresset hverdag. Under tittelen «Press, stress og arbeidsmengde» med påfølgende workshop, ga HR-rådgiver Kjersti Hals og psykolog Janiche Bergkvist tips til stressmestring.
– Vi skal være pasientens «trådtrekker» og kontaktperson under hele forløpet. Vi skal også skape trygghet og forutsigbarhet for pasienten som har fått en alvorlig diagnose. Utfordringen vår er at oppgavene er mange, slik at man lett kan miste oversikten, sier Hanne Løvåsen Drevsjø, kreftsykepleier og forløpskoordinator i pakkeforløp for tykk- og endetarmskreft.
– Samlingen var en fin blanding av informasjon om status for pakkeforløpene i OUS og arbeidet med pakkeforløpsrapporter. Workshopen om stressmestring var inspirerende og ga meg konkrete råd å ta med tilbake i klinikken, sa Drevsjø.

Styrker samarbeidet på tvers
Kjersti Dahl-Michelsen, forløpskoordinator for hode-hals og skjoldbruskkjertelkreft, mener forumet bidrar til å styrke overgangene mellom de ulike forløpene innad i OUS.
– Det er jo ofte mye lettere å få til et godt samarbeid med mennesker du kjenner ansiktet til. Dessuten var temaet særlig interessant denne gangen fordi arbeidshverdagen vår ofte er preget av krysspress, sier Dahl-Michelsen.
Marit Leren, leder for forløpskoordinatorene i Avdeling for kreftbehandling, mener forumet er viktig for å styrke rollen.
– Det at vi samles slik er bra for å forstå egen rolle og for å bygge nettverk. Rollen er ny og det tar tid å «lande» stillingen. Den nye stillingsbeskrivelsen har derfor vært viktig for å definere forventningene til forløpskoordinator. Jeg bruker den aktivt inn i min enhet, sier Leren.
Legg igjen en kommentar